Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Wil je meer weten over het gedrag van mensen? Heb je een groot inlevingsvermogen en houd je van de dynamiek van een multiculturele samenleving? Tijdens de opleiding Toegepaste Psychologie leer je het gedrag van mensen begrijpen en beïnvloeden. Je studeert middenin Amsterdam en dat zie je terug in het onderwijsprogramma. Samen met medestudenten en docenten werk je aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken.

14 juni
Meelopen in een groep
Studenten en docenten aan het woord

Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Daarom vindt er een selectie plaats. De uiterste inschrijfdatum voor deze opleiding was 15 januari 2024.

Lees meer over de selectie

Dit ga je doen

Bij deze uitdagende opleiding werk je in leergemeenschappen met studenten en docenten aan actuele gedragsvraagstukken. Het grootstedelijke karakter van Amsterdam zie je terug in de inhoud en opzet van het studieprogramma, waarbij je onder meer opdrachten uitvoert voor diverse partijen in de stad.

Bekijk een dag uit het leven van een TP-student
Jaar 1

In jaar 1 bouw je een brede basis op van psychologische kennis en vaardigheden. Je werkt aan vraagstukken uit de praktijk en bedenkt interventies waarmee je het gedrag van mensen kunt beïnvloeden. Je besteedt veel aandacht voor het doen van onderzoek. Tijdens je stage breng je de opgedane kennis direct in de praktijk.

Jaar 2

In jaar 2 ga je één semester aan de slag met de competentie 'Beïnvloeden van Gedrag'. Op basis van eigen onderzoek ontwikkel je een interventie voor een opdrachtgever uit de stad. En één semester ligt de nadruk op de competentie 'Beoordelen van Gedrag'. Je krijgt onder andere les in de vakken Persoonlijkheidsleer en Gespreksvaardigheden. Daarnaast loop je stage.

Jaar 3 en 4

In jaar 3 en 4 van de opleiding verdiep je je verder in de theorie, kies je een minor in binnen- of buitenland en loop je een heel studiejaar stage bij 1 of 2 organisaties naar keuze. Op je stageplek werk je aan opdrachten voor het afronden van je opleiding.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je wordt tot deze opleiding toegelaten met een havo-, vwo- of mbo 4-diploma of een vergelijkbaar buitenlands diploma. Daarnaast gelden aanvullende eisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij Toegepaste Psychologie heb je 15 contacturen per week in jaar 1. Daarnaast besteed je ongeveer 25 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met extra kosten voor boeken en readers van ongeveer € 750 in het eerste studiejaar.

Lees meer over studiekosten

Waarom Toegepaste Psychologie aan de HvA?

  • Vanaf jaar 1 ga je al op stage om je opgedane kennis in de praktijk te brengen.
  • Je volgt dynamisch onderwijs in leergemeenschappen waarbij samen leren centraal staat.
  • Je werkt aan actuele thema’s voor opdrachtgevers uit het werkveld in Amsterdam.
  • De opleiding biedt extra programma's om door te stromen naar een universitaire master.

Voor wie

  • Je bent nieuwsgierig naar het gedrag, de gedachtes en gevoelens van mensen.
  • Je hebt een onderzoekende houding.
  • Je wil mensen verder helpen in hun ontwikkeling.