Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Selectie

De opleiding Toegepaste Psychologie heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Er zijn 420 opleidingsplaatsen. Omdat er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, vindt er een selectie plaats. Deelname aan de selectie is verplicht.

Voor studiejaar 2024-2025 kun je je vanaf 1 oktober 2023 tot uiterlijk 15 januari 2024 inschrijven voor de opleiding aan de hand van het stappenplan. Na je verzoek tot inschrijving word je door de opleiding uitgenodigd voor de selectie.

De opleiding Toegepaste Psychologie biedt twee selectiedata aan:

  • Vrijdag 9 februari 2024
  • Vrijdag 16 februari 2024

Houd rekening met deze data en noteer ze in jouw agenda.

Na het verzoek tot inschrijving in Studielink  ontvang je binnen enkele dagen een uitnodiging voor deelname aan de selectie. De uitnodiging ontvang je op het privémailadres welke je in Studielink hebt opgegeven. Het is dus belangrijk dat je een werkend mailadres opgeeft. Gebruik een mailadres wat volledig van jezelf is (geen mailadres van jouw huidige schoolinstelling). Je meldt je vervolgens zelf aan voor een van de selectiedagen.

Mails met de afzender @hva kunnen sporadisch in de spambox terecht komen. Je hebt zelf de verantwoordelijkheid om hier regelmatig op te controleren om zo geen deadlines te missen.

Locatie en tijdstip selectie 

De bijeenkomst zal (onder voorbehoud) plaatsvinden op locatie in Amsterdam. De precieze locatie wordt nader bekend gemaakt. De bijeenkomst duurt van 13:00 tot 15:30 uur. Wij raden aan om ruim 20 minuten van te voren aanwezig te zijn op locatie, want voorafgaand aan de bijeenkomst moet iedere deelnemer zich identificeren.

Let op! Het is belangrijk dat je op de dag van de bijeenkomst beschikt over een geldig, fysiek identificatiemiddel (ID-bewijs, rijbewijs of paspoort). Heb je deze niet bij je? Dan kun je helaas niet deelnemen aan de selectiebijeenkomst. Een foto van een identificatiemiddel is niet geldig.

programma selectie
 

  • Voor de selectiebijeenkomst: zelfstudie
    Een week voor de selectiebijeenkomst ontvang je de leerstof. Je krijgt hiervoor toegang tot onze digitale leeromgeving waarin je al het materiaal kunt vinden. De leerstof bestaat (onder andere) uit leesmateriaal en video’s die je bekijkt. De voorbereiding doe je volledig zelfstandig en vanuit huis. Je bestudeert en leert de stof uitvoerig, zodat je goed voorbereid bent op de twee toetsen die je op de selectiebijeenkomst afneemt.
  • Tijdens de selectiebijeenkomst: toetsing
    Tijdens de selectiebijeenkomst maak je twee toetsen. Een toets zal volledig bestaan uit multiple choice vragen. De tweede toets bestaat uit open vragen. Voor allebei de toetsen ontvang je een apart cijfer.

Heb je vorig jaar meegedaan aan de selectie, maar ben je niet aan de opleiding begonnen? Het is helaas niet mogelijk om de cijfers die je in de selectie van vorig jaar hebt behaald, mee te nemen naar de selectie. Je zult de selectie opnieuw moeten afleggen.

Selectiecriteria en rangnummer 

Het gemiddelde cijfer van de twee toetsen bepaalt uiteindelijk jouw plek op de ranglijst. Hoe groot je kans op plaatsing is, hangt uiteindelijk af van het beschikbaar aantal plaatsen en het aantal studenten dat heeft deelgenomen aan de selectie.

Voor studiejaar 2024-2025 zijn er wederom 420 plaatsen beschikbaar. Doe je mee aan aan de selectie, dan ontvang je op 15 april 2024 van Studielink een rangnummer.

Aangeboden plaats accepteren

Heb je een rangnummer tussen 1 en 420 ontvangen? Dan heb je een plaats aangeboden gekregen. Deze plaats moet je binnen 2 weken accepteren. Doe je dat niet (tijdig), dan gaat je plaats naar de volgende persoon op de lijst en kun je niet starten met de opleiding. 

Heb je een rangnummer hoger dan 420?

Valt jouw rangnummer buiten het aantal beschikbare opleidingsplaatsen, dan moet je afwachten of je alsnog een plaats krijgt aangeboden. Dat gebeurt bijvoorbeeld als andere deelnemers aan de selectie hun plaats niet (op tijd) accepteren of niet slagen voor hun eindexamen.

Je krijgt rechtstreeks bericht van Studielink als je alsnog in aanmerking komt. De HvA biedt via Studielink plaatsen aan tot uiterlijk 15 augustus 2024.

Laatst geplaatste nummer

Vanaf 1 mei 2024 zie je op deze pagina wekelijks welk rangnummer als laatste een plaats aangeboden heeft gekregen. Zo kun je een inschatting maken van jouw kansen.

Ter indicatie, in studiejaar 2023-2024 zijn studenten met rangnummers rond de 670 ook nog geplaatst voor de opleiding.

Disclaimer: aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Let op: e-mails verstuurd vanuit de HvA kunnen in je spambox terecht komen. Check deze box regelmatig.

Bekijk de veelgestelde vragen over inschrijven en selectie