Kenniscentrum Maatschappij en Recht

Geld Gappie

Project

Veel jongeren weten niet wat er allemaal verandert op financieel gebied als ze 18 worden en wat ze op dit terrein moeten regelen. Het programma Geld Gappie richt zich op jongeren die binnenkort 18 worden en die les volgen of gevolgd hebben in het praktijk- en/of speciaal onderwijs.

In Geld Gappie ontvangen deze leerlingen intensieve begeleiding bij alle administratieve stappen die gezet moeten worden rondom het ’18 worden’. Het lectoraat Armoede Interventies van de HvA heeft meegedacht over de opzet en opschaalbaarheid van dit begeleidingsonderdeel van het project Geld Gappie. Aan de hand van interviews en observaties is geconcludeerd dat Geld Gappie een waardevol project lijkt. Enkele belangrijke ingrediënten zijn de preventieve karakter van de aanpak, de inzet van het netwerk van de jongere en het draagvlak binnen de betrokken scholen.

Geld Gappie is bedacht door You4Youth en in nauwe samenwerking met Orion en B&A Civic doorontwikkeld. Andere samenwerkingspartners zijn Orion Zuidoost, Praktijkcollege De Dreef, de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Gemeente Amsterdam. Het project is mogelijk gemaakt door het samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen vanuit de innovatiegelden voor 2020 en mede gefinancierd door stadsdeel Amsterdam Zuidoost.

Rapport

Lees hier het Adviesrapport pilotproject Geld Gappie

Gepubliceerd door  Kenniscentrum Maatschappij en Recht 10 januari 2023

Project Info

Startdatum 01 jul 2020
Einddatum 21 jul 2021