Kenniscentrum Techniek

SEEV4-City: onderzoek van het jaar?

Onderzoek CoE Urban Technology genomineerd voor HvA Onderzoek van het Jaar 2021

12 jan 2021 10:07 | Urban Technology

Mark van Wees en Jos Warmerdam, van Centre of Expertise Urban Technology van de Faculteit Techniek, zijn genomineerd voor HvA Onderzoek van het Jaar met hun onderzoek SEEV4-City: slim laden van elektrische auto's met duurzame energie. De jury bestaande uit HvA-lectoren kozen in totaal drie onderzoeksprojecten die meedingen naar de prijs van 2021. Stem vanaf nu op jouw favoriete onderzoek!

Waar gaat het onderzoek van SEEV4-City precies over? Elektrische auto’s staan vaak ’s avonds aan de laadpaal. Dit zorgt voor een piekbelasting van het energienetwerk. Tegelijkertijd wordt veel zonne-energie die overdag wordt opgewekt nooit gebruikt. Dit kan anders. Batterijen van elektrische auto’s kunnen worden ingezet voor de opslag van duurzame energie. Een speciale laadpaal kan ervoor zorgen dat auto’s, bedrijven en huishoudens de energie later kunnen gebruiken.

SEEV4-City is een Europees project en een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Gemeente Amsterdam, Johan Cruijff ArenA, Katholieke Universiteit Leuven, Avere, Polis, Cenex, stichting Cenex Nederland, Leicester City Council, University of Northumbria University, Amsterdam Energy ArenA en Oslo Kommune. Het project wordt gefinancierd door het Interreg North Sea Region Programme 2014 - 2020.

Een vakjury beslist welk onderzoek de cheque voor Onderzoek van het Jaar krijgt. Maar jij als HvA'er kunt mede bepalen wie de publieksprijs wint! Breng daarom je stem uit voor het onderzoek dat het volgens jou verdient om eens extra in het zonnetje gezet te worden! Je kunt stemmen tot en met 31 januari 23.59 uur.

De andere genomineerden

Raôul Oudejans en Jolan Kegelaers (FBSV) zijn genomineerd voor hun domeinoverstijgend project Training for Excellence (T4X). Om de top te behalen in sport, muziek of dans moet je veel oefenen. Hoe efficiënt je deze oefentijd besteedt, bepaalt mede of je de top haalt. T4X heeft eraan bijgedragen dat toptalenten efficiënter en doelbewuster zijn gaan trainen en met meer vertrouwen naar gerichte performances toewerken. Ook zijn de T4X-methoden toepasbaar bij het mentaal gezond blijven in tijden van tegenslag en onzekerheid, bijvoorbeeld tijdens een pandemie.

Marloes van Verseveld (FOO) bereikt met haar onderzoek 12.000 leerlingen en zo'n 700 leerkrachten in het basisonderwijs. Deze groep volgt op school de PRIMA-aanpak, een methode die pesten tegengaat. Een groep leerkrachten gaf aan dat zij moeite hadden om bepaalde vormen van pestgedrag te herkennen en daarop te reageren. Met het onderzoek 'Anti-pestbeleid: beter professioneel handelen in het basisonderwijs' werd de PRIMA-aanpak uitgebreid en vernieuwd. Wanneer alle verschillende aspecten van de PRIMA-methode werd ingezet, nam pestgedrag op scholen af met pakweg 30 procent.

HvA Onderzoek van het Jaar

Met de jaarlijkse ‘Onderzoek van het Jaar’-prijs wil de HvA een voorbeeldstellend onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam vieren en belonen. De prijs richt zich op een onderzoeksproject in de HvA dat gedaan wordt vanuit een facultair onderzoeksprogramma, kenniscentrum en/of Centre of Expertise (CoE). Het project wordt uitgevoerd door een onderzoeksteam. Er wordt jaarlijks een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt.