Kenniscentrum Techniek

Steden koel houden tijdens hete zomers

Hittebestendig inrichten van steden: de EfFact checker van de HvA toont welke maatregelen het beste werken

26 mei 2020 00:00 | Urban Technology

Het klimaat verandert. Nederland moet zich aanpassen aan meer hete dagen. Een hittebestendige inrichting van bebouwde gebieden is belangrijk om ervoor te zorgen dat het daar koel en aangenaam blijft. Maar welke maatregelen houden de stad koel? Wat werkt het beste om een bebouwd gebied hittebestendig in te richten? Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) brachten de effecten van hittemaatregelen in kaart en maakten dit in de Effact checker inzichtelijk voor de ontwerpers van de stad.

In het onderzoek ‘De hittebestendige stad’ stelden de onderzoekers van de HvA vast dat er twee soorten hittemaatregelen zijn die de buitenruimte kunnen verkoelen. Dit zijn enerzijds maatregelen die de gemiddelde luchttemperatuur in de stad zo laag mogelijk houden en anderzijds maatregelen die lokaal de gevoelstemperatuur verlagen, waarmee er in de stad voldoende koele plekken gecreëerd kunnen worden.

De EfFact checker biedt hulp

Maar welke inrichtingsmaatregelen kunnen vooral voor meer verdamping zorgen en welke voor meer schaduw? Hoe groot is het verkoelend effect van stedelijk oppervlaktewater? Wat zijn de beste bomen als het gaat om hittestress tegen te gaan? ‘In ons onderzoek hebben we geprobeerd antwoord te geven op veel van deze gehoorde praktijkvragen’, zegt onderzoeker Lisette Klok. ‘De antwoorden zijn te lezen in onze eindpublicatie, maar ook in de EfFact checker.’ De EfFact checker zet de feiten op een rijtje over de effecten van hittemaatregelen voor de buitenruimte. De EfFact checker is work-in-progress; er zullen in de komende maanden regelmatig vragen en antwoorden bijkomen.

Luchttemperatuur versus gevoelstemperatuur

Bijna alle maatregelen zijn gebaseerd op de verkoelende principes verdamping, beschaduwing, reflectie en ventilatie. De gemiddelde luchttemperatuur wordt het best verlaagd door zo veel mogelijk verdamping te creëren. Over het algemeen leidt 10 procentpunt meer groen in het bebouwd gebied tot een verlaging van de luchttemperatuur met grofweg 0,5°C. Dat is op een hete dag natuurlijk niet veel (het verschil tussen 34,5 en 35°C), maar gemiddeld zal het dan toch iets koeler zijn. Schaduw is vooral een effectieve maatregel om de gevoelstemperatuur lokaal te verlagen en om voor voldoende koele plekken te zorgen. In de schaduw is de gevoelstemperatuur al snel 10-15°C lager dan in de zon.

Week van De Hittebestendige Stad - 25 t/m 29 mei

Tijdens de Week van De Hittebestendige Stad van 25 t/m 29 mei kom je meer te weten over het tweejarig onderzoek De Hittebestendige Stad. Vanwege de huidige coronamaatregelen kan het geplande symposium op 10 juni niet doorgaan. Ter vervanging van het symposium vindt er een webinar plaats op 29 mei. In aanloop naar het webinar wordt er gedurende een week aandacht besteed aan dit onderzoeksproject.

Nieuws: Alle Hitteweek-artikelen

Eindpublicatie: De hittebestendige stad: Een koele kijk op de inrichting van de buitenruimte

Lectoraat: Water in en om de stad