Kenniscentrum Techniek

Top 10 best gelezen nieuws Urban Technology

Wat mag je niet missen over het praktijkgerichte onderzoek van 2021?

20 dec 2021 13:45 | Urban Technology

Klimaatbestendige steden. Emissievrije stadslogistiek. Hergebruik van hout, textiel en andere waardevolle materialen op weg naar een circulaire economie. Samen met partners uit de praktijk realiseert Centre of Expertise Urban Technology (HvA) oplossingen voor duurzame, leefbare en economisch sterke steden van de toekomst. Verhalen over het onderzoek en de onderzoeksmethoden, publicaties en overige ontwikkelingen verspreiden we via de website. Wat was het best gelezen nieuws van 2021?

Zo kun je het beste je huis koelen tijdens een hittegolf

Hoe voorkom je oververhitting in huis tijdens een hittegolf? Onderzoekers van de HvA zochten uit wat je kunt doen om de temperatuur aangenamer te maken.

De servicemonteur slim en schoon de stad in

Hoe komen we tot een uitstootvrije stadslogistiek in 2025. De eindpublicatie van het onderzoek Gas op elektrisch biedt slimme oplossingen, met een mix van voertuigen, nieuwe logistieke concepten en efficiënt reisgedrag.

Stedelijke wegen krijgen een extra functie: waterberging

Door regenwater in de bodem van wegen te infiltreren en ondergronds vast te houden, zijn problemen rond wateroverlast én droogte te beperken. Het nieuwe project De Waterbergende Weg geeft inzicht in hoe dat het beste kan.

Hout ter grootte van Oosterpark hergebruiken

In renovatieprojecten komt vooral veel hout vrij: een materiaal dat nu vaak nog in de afvalverbranding belandt, terwijl het veel potentie heeft voor hergebruik. Dat blijkt uit een analyse van de materiaalstromen van woningcorporaties Ymere en Rochdale, uitgevoerd door de HvA en Metabolic.

Nieuwe Master Urban Technology

De Hva start in september 2022 met de nieuwe, eenjarige voltijd masteropleiding Urban Technology. Het panel van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) heeft de opleiding afgelopen jaar positief beoordeeld.

Weg met de wegwerpmentaliteit

‘Gezamenlijk een nieuw business-model ontwikkelen is de weg naar systeemverandering en een circulaire wereld,’ aldus Inge Oskam, lector Circulair Ontwerpen & Ondernemen aan de HvA. Waarom samenwerking zo belangrijk is, lees je in et artikel.

Hoogbouw vraagt om menselijke maat

Van Vancouver tot Amsterdam: gebouwen gaan steeds verder de hoogte. Onderzoekers van de HvA onderzochten in Sensing Streetscapes hoe je wonen in zo’n dichtbevolkte omgeving aantrekkelijk maakt.

Buurthub als motor voor leefbare wijken

Wat betekenen logistieke buurthubs voor de leefbaarheid in een week als je hierin functies toevoegt en combineert? De HvA begon er een onderzoek naar.

Wat is jouw energielabel?

Gebouwen moeten vanaf 2023 minimaal een energielabel C scoren. Maar wat als je geen energielabel hebt? HvA-studenten onderzochten tijdens een hackaton of je de score kunt schatten aan de hand van beschikbare data.

Van fast fashion naar slow fashion

Modetrend voorbij? Dan koop je toch weer een nieuw trendy kledingsetje? Zonde, vinden ze bij de gemeente Almere. De HvA onderzocht voor hen hoe je jonge consumenten kunt overhalen om over te stappen naar duurzame ‘slow fashion’.

Meer lezen

Benieuwd naar al het nieuws van 2021? Bekijk het in het overzicht.