Kenniscentrum Techniek

Hoe beschermen we de steden tegen de toenemende hitte?

Lector Jeroen Kluck spreekt op 5 juli over maatregelen die helpen tegen hitte in de stad

22 jun 2021 13:16 | Urban Technology

Steeds vaker maakt klimaatverandering de stad onaangenaam heet. Met name in steden zorgt dit voor hittestress, ziekte en oversterfte. Het zadelt ons op met een even urgent als ingewikkeld probleem. Hoe zorgen we dat de stad leefbaar blijft? Hoe maken we hem klimaatbestendig? Ontdek er meer over op 5 juli tijdens het event De Koplopers van De Balie met oa Jeroen Kluck, lector Water in en om de stad van de Hogeschool van Amsterdam.

Naast de toename van de hittegolven speelt bovendien dat het in steden vaak warmer is dan erbuiten. De warmte kan er moeilijk weg, zodat het ’s nachts in Amsterdam zomaar 6 graden warmer kan zijn dan vlak erbuiten. Bewoners van dichtbebouwde wijken lopen hierdoor een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Ga er maar aan staan als stadsbestuurder, belast met de leefbaarheid van iedere inwoner. Want waar te beginnen? Hoe stampen we klimaatbestendige stedenbouw uit de grond, die leidt tot minder sociale ongelijkheid en niet meer? Wat, of misschien ook wel wie, verdient nu prioriteit?

Opgeven kan op de site van de Balie

Sprekers:

Jeroen Kluck is lector Water in en om de stad aan de Hogeschool van Amsterdam en brengt de hitte van de stad in kaart. Hij doet onderzoek naar richtlijnen om maatregelen te nemen die helpen tegen een heet stadsklimaat.

Ruwan Aluvihare is landschapsarchitect en hoofdontwerper Openbare ruimte bij de afdeling Ruimte en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Hij was projectleider van het nieuwe Leidseplein en ontwerpt nu onder andere het Westelijke Havengebied van Amsterdam.

Teun van der Keuken is journalist en columnist, en modereert deze avond.

Transitiethema Designing Future Cities

Hitteproblematiek in steden is een specialisatie van lectoraat Water in en om de stad van transitiethema Designing Future Cities. Designing Future Cities werkt aan ontwerpoplossingen voor onze steden opdat deze toekomstbestendig zijn. De focus ligt op klimaatbestendigheid, circulaire bouw en leefbaarheid van de stad. Een integrale aanpak staat centraal, om verbinding te maken tussen deze en andere opgaven. Het is één van de vier onderzoeksthema’s van Centre of Expertise Urban Technology.