Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Innovatie bij de HvA: van project tot onderneming

16 mrt 2016 13:04 | Kenniscentrum Techniek

Urban Technology is regelmatig direct betrokken bij de meest bijzondere studentenprojecten. In het Innovatielab werken studenten Engineering aan innovatievraagstukken direct uit het bedrijfsleven of vanuit een van onze onderzoeksprojecten. En ook vanuit een van onze minoren ‘Start up Your Business in Technology', die volledig in het teken staat van ondernemerschap, worden veel mooie dingen. Hieronder een selectie van een aantal projecten.

RAVO, producent van veegwagens

Veegwagenproducent RAVO schakelde de frisse blik van onze studenten in om de huidige veegwagens te verbeteren. Die kunnen nog zuiniger, stiller en met minder fijnstofuitstoot. Onze studenten besloten om in hun ontwerp de laadbak van composiet te maken. Daarmee verminderde het gewicht van de veegwagen van zo’n 900 naar 600 kilo. Met een lichtere laadbak kan ook het chassis van een nog lichter materiaal worden gemaakt, bijvoorbeeld van aluminium. Dergelijke oplossingen leiden tot minder brandstofgebruik en meer laadvermogen. In dit filmpje, geschoten met een high-speed-camera, testen de studenten een door hun gebouwde prototype veegmond waarbij het 'vuil' eerst wordt los geblazen en dan wordt opgezogen. Een oplossing die efficiënter is dan het huidige systeem. Ravo wil dan ook graag verder onderzoek doen naar dit blaassysteem zonder borstels.

NIMBLE

Nimble maakt producten van papier en biobased kunststof. Door deze twee grondstoffen
samen te voegen, wordt er een product gecreëerd, dat duurzaam, sterk en elegant is en daarnaast ook nog de afvalketen sluit. Bekijk hier het filmpje.

Grondstofjutters

Het Nederlandse strand is een verzamelplaats van vuilnis: een inventarisatie op 100 meter strand levert gemiddeld 400 afvalitems op. Voor de gehele Nederlandse kust (340 km kustlijn) komt dat neer op ruim 1,3 miljoen stuks afval. De ‘grondstofjutters’ zoeken naar een structurele oplossing voor de enorme hoeveelheid afval die aanspoelt bij het strand. Vier HvA-studenten Engineering hebben voor hen een halfjaar onderzoek gedaan. De studenten analyseerden hiervoor het strandafval en onderzochten de mogelijkheden om dit afval als grondstof te hergebruiken voor nieuwe producten. Uit gesprekken met strandbezoekers bleek dat er vooral behoefte was aan zitplaatsen, ook voor als het wat kouder is op het strand. Met apparatuur uit het Innovatielab hebben de studenten planken van kunststofafval geperst. Hiervan hebben ze een verstelbare variant van de campingtafel gemaakt die vast staat op het strand. Strandbezoekers zouden de tafel mogelijk kunnen huren. De grondstofjutters zijn erg tevreden over het concept van de studenten en willen de tafels in de toekomst in productie nemen.

HvA-en UvA gebruiken afval voor nieuwe gebruiksproducten

De inkoopafdeling van de HvA vroeg zich af of er niet wat nuttigs gedaan kon worden met het HvA- en UvA afval. Techniekstudenten zijn hiermee aan de slag gegaan en kwamen met een 3D-geprinte telefoonspeaker die helemaal van afval kan worden gemaakt. Het item leent zich ook goed voor demonstratie tijdens bijvoorbeeld open dagen.