Kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Neuroarchitectuur kan welzijn in steden bevorderen

Meld je aan om bij het online-rondetafelgesprek van MAB20 te zijn, over onderzoek naar neuroarchitectuur voor ontwerpen van steden en de impact ervan op ons welzijn.

21 jun 2021 07:00 | Urban Technology

Tijdens een online-rondetafelgesprek op de Media Architecture Biennale (MAB20) bespreekt de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met voortrekkers van de neuroarchitectuur de kansen die het biedt om onze steden te (her)ontwerpen en het welzijn van mensen actief te bevorderen. Meld je gratis aan bij MAB20 om bij het online-rondetafelgesprek op 1 juli aanwezig te zijn, en kom meer te weten over de mogelijkheden en impact van het nieuwe, hybride werkveld neuroarchitectuur. Onderzoekers uit onder andere Boston, Venetië, Melbourne en Amsterdam gaan aan tafel.

Het rondetafelgesprek is op 1 juli, 16:30-18:00 (CET) via Zoom.

Met een (gratis) MAB20-ticket heb je toegang tot het hele MAB20-programma - behalve de workshops.

Wat is neuroarchitectuur?

Neuroarchitectuur brengt kennis, technologieën uit het veld van de neurowetenschappen en psychologie over naar het vakgebied van het ruimtelijk ontwerp. Zoals geavanceerde ‘eye-trackingtechnologie’. Het gebruik van eye-trackers die monitoren waar je naar kijkt wanneer je door de stad loopt, biedt voor het eerst de kans om de uitwerking van architectuur op de mens te meten en het gedrag te duiden met betrekking tot een actieve plint, de mate van variëteit en ritme in de straatwand en tactiele materialen in de straatruimte.

Het rondetafelgesprek

We trappen af met de belangrijkste bevindingen van het 2-jarige onderzoek Sensing Streetscapes van het lectoraat Bouwtransformatie (o.l.v. lector Frank Suurenbroe) van de HvA. In het project is neuroarchitectuur succesvol ingezet om stedelijke ontwerpoplossingen op de gebruikers van straten te meten. Gevolgd door een rondetafelgesprek met de wereldwijde pioniers van neuroarchitectuur: Stefano Andreani (Harvard GSD), Jordan Lacey (RMIT University), Justin Hollander (Tufts University), Ann Sussman (Boston Architectural College), Davide Ruzzon (University of Venice), Frank Suurenbroek (HvA) en Gideon Spanjar (HvA). Wat is de stand van zaken en wat is het potentieel van deze aanpak om een duurzamer welzijn te stimuleren, met name in de nieuw gebouwde stedelijke omgevingen met een hoge dichtheid?

De sprekers

Stefano Andreani (Harvard GSD en REAL LAB)

Stefano Andreani MA is architect en als research associate verbonden aan Graduate School of Design (GSD) en projectmanager van het Responsive Environments and Artifacts Lab (REAL) op Harvard.

Jordan Lacey (RMIT University)

Professor Jordan Lacey is een fellow van de Australian Research Council en hoofddocent aan de School of Design en School of Art van de RMIT University. Hij is gespecialiseerd in artistiek onderzoek en soundscape design.

Justin Hollander (Tufts University)

Justin Hollander, FAICP, is Professor of Urban and Environmental Policy and Planning aan de universiteit van Tufts. Hij was onder meer co-auteur van de baanbrekende studie Cognitive Architecture (2015).

Ann Sussman (Boston Architectural College)

Ann Sussman is architect en onderzoeker bij Boston Architectural College (BAC), mede-oprichter van TheHapi.org en co-auteur van baanbrekende studie Cognitive Architecture (2015) en haar meest recente boek Urban Experience and Design (2021).

Davide Ruzzon (University of Venice)

Davide Ruzzon is Professor of Architecture aan de Universiteit van Venetië (IUAV), mede-oprichter van de master Neuroscience Applied to Architectural Design (NAAD) en lid van de Academy of Neuroscience for Architecture (ANFA). Tevens actief betrokken bij de Architecture Biennale in Venetië.

Frank Suurenbroek (HvA)

Frank Suurenbroek is lector Bouwtransformatie bij het Centre of Expertise Urban Technology en de Hogeschool van Amsterdam. Hij heeft als senior onderzoeker gewerkt bij de afdeling Research and Development van de Architekten Cie en daarna bij Inbo Architectuur, Stedenbouw en Advies. Ook doceerde hij op verschillende universiteiten, waaronder TU Eindhoven, de Rietveld Academie en Bauhaus Universität in Weimar.

Gideon Spanjar (HvA)

Gideon Spanjar is senior projectleider-onderzoeker van onder meer de projecten Sensing Streetscapes en Cool Towns bij het Centre of Expertise Urban Technology van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is tevens lector Innovation & Urban Green Spaces aan Aeres Hogeschool Almere en associate fellow bij het Centre for Econics and Ecosystem Management.

Media Architecture Biennale

De HvA organiseert dit jaar samen met de Universiteit van Utrecht en het Media Architecture Institute uit Wenen de Media Architecture Biennale (MAB20). De Media Architecture Biennale is 's werelds belangrijkste evenement over media-architectuur, urban interaction design en urban informatics. Architecten, kunstenaars en ontwerpers, vooraanstaande denkers op het gebied van stedenbouw en belangrijke vertegenwoordigers binnen de industrie en de overheid komen hier samen. Samen onderzoeken we het ontwerp en de rol van media in de gebouwde omgeving en de implicaties ervan voor stedelijke gemeenschappen en ecosystemen.

Van 24 juni tot 29 juni vinden er diverse workshops plaats, en van 30 juni tot 2 juli is er een driedaagse conferentie, met keynote sprekers, symposia, papers, awarduitreikingen en (online) tentoonstellingen. Het thema van de 6e editie van MAB is Futures Implied: onderzoek naar toekomstscenario's in stedelijke transformaties in relatie tot opkomende technologieën zoals digitale platforms, responsieve technologieën en slimme steden.

Het programma van MAB20 is hier te vinden: www.mab20.org.