Forensisch onderzoek

Nauwkeuriger sporenonderzoek dankzij geavanceerde microscoop

Lectoraat Forensisch Onderzoek van de HvA participeert in Europees onderzoeksproject

10 okt 2019 11:17 | Kenniscentrum Techniek

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn betrokken bij de ontwikkeling van een toolkit met geavanceerde microscoop. Hiermee kunnen forensisch onderzoekers nauwkeuriger onderzoek doen naar sporen van een plaats delict. De HvA ontwikkelt het onderwijs waarmee onderzoekers op een uniforme manier leren werken met het apparaat. Dit dankzij het Europese onderzoeksproject SHUTTLE waar de HvA in participeert.

De te ontwikkelen geautomatiseerde microscoop kan in korte tijd veel microsporen onderzoeken. Microsporen zijn kleine restjes van bijvoorbeeld vezels, afkomstig van stof zoals kleding of gordijnen. Maar ook verfdeeltjes of glassplinters. ‘Belangrijk voordeel is dat zo’n apparaat sporen objectief analyseert en indeelt’, zegt Iris Bijker, vertegenwoordiger van de HvA in het project, ‘want wat de ene onderzoeker ziet als een paarse vezel, zal een andere onderzoeker aanmerken als een magenta vezel. Dit kan gevolgen hebben voor het vinden van verbanden tussen gevonden sporen.’

Sporen verzamelen en analyseren

Nu worden op een plaats delict sporen verzameld met tapes. Dit zijn een soort doorzichtige pleisters waar microsporen op blijven plakken. Vervolgens bekijkt de forensisch onderzoeker handmatig met een microscoop de gehele tape, op zoek naar bruikbare sporen. Bijker: ‘Soms zijn het een paar tapes, maar vaak ook heel veel, bijvoorbeeld van een hele autostoel. Daar gaat tijd in zitten.’

Straks onderzoekt de nieuwe microscoop de tapes automatisch en maakt er foto’s van. Deze worden verwerkt met algoritmes, gecategoriseerd per soort en toegevoegd aan een database. Vanaf dat moment kunnen opgeslagen sporen wereldwijd vergeleken worden met andere sporen, wat het mogelijk maakt verbanden te ontdekken.

Ontwikkelen van een supermicroscoop

Voor het ontwikkelen van zo’n slimme, automatische microscoop is specifieke technologische expertise nodig. Het projectteam zoekt bedrijven die dit kunnen. Wat er precies nodig is en wat de randvoorwaarden zijn, staat op de site van SHUTTLE.

Afstuderen op het Shuttle-project

In Nederland participeren het Nederlands Forensisch Instituut en de HvA in het onderzoek. Docent-onderzoekers van het lectoraat Forensisch Onderzoek ontwikkelen onderwijs om gebruikers wereldwijd op een uniforme manier te leren werken met het apparaat. Daarnaast kunnen studenten van de HvA stagelopen en afstuderen op het Shuttle-project.