Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Het zij-instoomtraject in het kort

Wil jij voor de klas staan? Werk doen dat écht betekenis heeft? Als leraar in het basisonderwijs of het speciaal (basis)onderwijs speel je een onvergetelijke rol in het leven van kinderen. Dat kan met hele gunstige voorwaarden, via het Zij-instroom in Beroep traject. Vanaf dag 1 ga je aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs. Je haalt je bevoegdheid binnen maximaal 2 jaar en gaat daarvoor 1 dag per week naar de HvA. Een geschiktheidsonderzoek maakt de toelating tot dit traject mogelijk.

Meld je aan voor het geschiktheidsonderzoek
(opent in nieuw venster)
docent geeft les aan basissschoolkind

Programma

Met een geschiktheidsonderzoek wordt gekeken of het mogelijk is om je als zij-instromer (verder) op te leiden. Dat betekent dat je in staat bent om direct als leraar basisonderwijs voor de klas te staan en om binnen 2 jaar het zij-instroomtraject aan de lerarenopleiding af te ronden. Dit loopt gelijk met het voortraject. In het zij-instroomtraject ga je vanaf dag 1 aan het werk in het basisonderwijs. Je loopt dus geen stage, maar bent echt in dienst, met salaris. Ondertussen haal je je bevoegdheid, binnen maximaal 2 jaar. Daarvoor ga je 1 dag per week naar de HvA. Voordat je start met je scholingstraject heb je een geschiktheidsonderzoek gedaan en voeren we een maatwerkgesprek met je. Je krijgt begeleiding bij het leren en werken in de praktijk. Je sluit het traject af met een assessment.

Onderdelen
  • Om te kijken of deze opleiding bij je past moet je een geschiktheidsonderzoek doen. Dat doe je als je werkervaring als leerkracht opdoet op een basisschool. Heb je een positieve beoordeling, dan ontvang je een geschiktheidsverklaring en kun je je aanmelden.
  • Het scholingstraject; het studieprogramma bestaat uit een stevige pedagogische, vakinhoudelijke en vakdidactische basis. Je kunt bij ons ook kiezen voor de route speciaal (basis)onderwijs.
  • Werken en leren in de praktijk; de praktijk heeft logischerwijs een hele centrale rol. Want daar pas je toe wat je tijdens je theorielessen leert en ontwikkel je jouw leerkrachtvaardigheden. 
  • Als je het geschiktheidsonderzoek hebt afgerond en je bent ingeschreven voor het ZiB traject, ontvang je een uitnodiging voor een maatwerkgesprek met de coördinator zij-instroom van de Pabo HvA. Tijdens het gesprek bekijk je samen waar je staat in jouw ontwikkeling tot leerkracht basisonderwijs en wat dit betekent voor jouw scholingstraject. Je bepaalt samen een scholingsplan. De ‘route’ die je gaat volgen. Het staat je echter vrij om gaandeweg het traject de route aan te passen.
Meer informatie

Doelgroep

Je hebt al eerder een hbo- of universitaire studie afgerond en kiest er nu voor om een carrièreswitch te maken.

Lees hier het verhaal van student Emma

Cursusdagen

Instromen is mogelijk op 2 momenten per jaar: in september en februari. Houd wel rekening met de deadlines voor de onderdelen van het geschiktheidsonderzoek. Tijdens het scholingstraject vinden de lessen altijd plaats op donderdag tussen 8.30 en 17.50 uur. Toetsen kunnen naast donderdag ook op maandag en dinsdag gepland worden, altijd na 16.30 uur.

Meer informatie over de planning en deadlines

Kosten

De kosten voor het geschiktheidsonderzoek zijn €2.456. De kosten voor het scholingstraject komen in een overeenkomst tussen jou, je school en de Pabo HvA. Werk je op een opleidingsschool, dan zijn de kosten € 11.000. Werk je op een basisschool wat geen opleidingsschool is, dan zijn er extra kosten en kom je uit op een totaal van € 14.800. Je kunt subsidie aanvragen.

Meer informatie

Toelating

Je hebt een hbo-bachelor of wo-opleiding afgerond. Je doet werkervaring op als onbevoegd leerkracht in het basisonderwijs en je hebt zicht op een aanstelling. Je bent toelaatbaar tot het scholingstraject wanneer je alle onderdelen van het geschiktheidsonderzoek positief hebt afgerond.

Lees meer over de volledige toelatingseisen

Tijdsinvestering

Het afsluitende assessment van het geschiktheidsonderzoek duurt 1 dag. Het samenstellen van het portfolio kost je ongeveer 25 uur. De andere onderdelen van het geschiktheidsonderzoek, zoals voorbereidingen op de rekentoets, zijn persoonsafhankelijk. Het programma van het scholingstraject bestaat uit 70 studiepunten. Eén studiepunt betreft 28 studiebelastingsuren. Je hebt elke week les, de voorbereiding kost je 8 uur. Bij het volledige studieprogramma volg je 4 studieonderdelen tegelijk. We adviseren je om niet meer dan 3 dagen per week als leraar te werken.

Meer informatie

Groepsgrootte

De groepsgrootte verschilt en hangt onder andere af van het startmoment.

Heb je een vraag?

Neem dan contact met ons op

Neem een kijkje bij de veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen

Word leraar in het speciaal (basis)onderwijs

docent tijdens les in klaslokaal

De Pabo HvA biedt een speciale 2-jarige route aan om leraar te worden in het speciaal (basis)onderwijs. Dit doen we in nauwe samenwerking met de schoolbesturen Orion, Kolom en de PI-scholen.

Meer weten?

Werkgever vinden

cursisten lopen trap op

Heb je nog een opleidingsplek nodig? Je vindt nergens zóveel diversiteit, variatie en afwisseling als op de basisscholen in Amsterdam. En het leuke is: er is altijd een type school voor jou. Vind je plek via 1loket: hét centrale aanmeldpunt voor alle Zij-instromers in Amsterdam. Toch liever buiten Amsterdam? Dat kan natuurlijk ook!

Zoek een werkgever