Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Blog: Met DJ Von Rosenthal op bezoek bij Hermitage

Klassieke muziek DJ laat zich inspireren door Spaanse Meesters

12 feb 2016 13:49 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

“Licht en donker, devotie en strijd: een soundtrack die een tedere maar passievolle extra dimensie geeft aan de beleving van deze buitengewone verzameling Spaanse meesterwerken”(Hermitage, 2015). Speciaal voor Spaanse Meesters uit de Hermitage is de klassieke-muziek-dj Von Rosenthal naar Madrid afgereisd en verdiepte hij zich in de Spaanse collectie van de Hermitage. Geïnspireerd door de meesters van de Spaanse Gouden Eeuw zoals Velazquez en Goya, creëerde hij een playlist die het bezoek aan de tentoonstelling moet voorzien van een diepere laag. Bernadette Schrandt, onderzoeker bij het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam, liet zich onderdompelen in de muzikale ervaring. Het eindoordeel: divers en meeslepend, maar ten koste van het verhaal.

Op de dag van bezoek, een zaterdag, staat er al een rij bij binnenkomst. Klaarblijkelijk zijn wij niet de enige die een glimp willen opvangen van de Spaanse meesters. De rij gaat echter snel en na niet al te lange tijd zijn de jassen opgehangen en lopen we met de muziektour de tentoonstelling binnen. De tentoonstelling begint met een introductie in de Spaanse Gouden Eeuw, waarna Columbus even aangehaald wordt, om vervolgens aandacht te schenken aan de Arabische invloed. Via El Greco worden we geleid naar de Spaanse zaal, waar ook Ribalta, Murillo en Velásquez te bewonderen zijn. Het is een grote zaal; een contract met de kleinere, aangename ruimtes waar we net doorheen hebben gewandeld. Zonder het te weten lopen we de omgekeerde route, maar het lijkt weinig invloed te hebben op onze totaalervaring. Uiteindelijk nemen we de trap naar boven, waar we Goya tegen komen en wandelen uiteindelijk via het slotakkoord Picasso de tentoonstelling weer uit.

            Soms is even zoeken naar een plek om de schilderijen de aandacht te geven die ze verdienen. Maar al snel worden de eerste muziekfragmenten gevonden en beluisterd. Waar ik zelf vaak behoorlijk snel afgeleid raak in een audio- of muziektour, laat deze me verrassend goed in de beleving meeslepen. Het Spaanse temperament en intensiteit van de muziek laat mij langer stil staan bij de schilderijen en objecten, op zoek te gaan naar de bijzondere gravuren in bijvoorbeeld de degens en laat me vergeten dat ik hier samen met vele anderen deze objecten aan het bekijken ben. Samen met de gekozen kleurstelling, versterkt de muziek het gevoel dat ik in Spaanse invloeden verkeer. Echter, doordat ik zo meega in de muziek, besteed ik minder aandacht aan de teksten. Het lijkt er op dat ik daardoor bruggetjes mis van de ene naar de andere zaal, waardoor ik soms het totale verhaal minder goed meekrijg.

            Toch ben ik enthousiast over de tentoonstelling als geheel. Het zijn aangename zalen om de werken te bekijken – waarschijnlijk nog aangenamer op rustigere momenten – van een aantal werken (zoals bovengenoemden, maar ook Genaro Pérez de Villaamil en Ignacio Iriarte) heb ik zeer genoten en op mij heeft de muzikale reis een verrassend positief effect gehad. Niet alleen heb ik meer het gevoel ‘in’ de tentoonstelling te hebben gezeten, ook merk ik dat ik meer aandacht nam om de schilderijen te bekijken. Ik wilde zelfs achteraf de cd aanschaffen van DJ von Rosenthal. Die blijkt echter alleen online te beluisteren, gewoon gratis.  

            Niet iedereen is echter even enthousiast. Zo schrijft deze blogger, zo te lezen ook een betere kenner van deze schilders dan ik, te hebben genoten van de enkele werken die nieuw voor hem waren. De muziektour was voor hem juist géén welkome aanvulling: de stukken zouden te willekeurig bij elkaar “gesprokkeld” zijn. Verdere toelichting geeft hij helaas niet op zijn eindoordeel. Voor mij is de zeer diverse afwisseling in de muziekfragmenten juist een pre: net als de schilderijen zijn de fragmenten temperamentvol en contrastrijk, hetgeen mijn ervaring heeft verrijkt. Maar oordeel vooral zelf, ik ben benieuwd. Tot en met 29 mei kun je nog een bezoek brengen aan Spaanse Meesters uit de Hermitage.