Lector Valérie Lamontagne overleden

7 okt 2019 17:42 | Afdeling Communicatie

Op 4 oktober is lector Valérie Lamontagne overleden. Ze werd 51 jaar. De HvA trok de Canadese Lamontagne in februari 2018 aan als lector bij de onderzoeksgroep Fashion Research and Technology aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI).

Met het overlijden van Valérie Lamontagne verliest de HvA een visionair en een bevlogen ambassadeur op het gebied van technologische toepassingen in de mode. Valérie Lamontagne was enige tijd ernstig ziek. Ze laat een zoon en een partner achter.

Lamontagne behaalde haar PhD in ‘Performative Wearables: Bodies, Fashion and Technology’ in 2017 aan de Concordia University in Montreal. Daar was ze adjunct-professor in Design and Computation Arts. Ook richtte zij het merk 3lectromode op: een label met draagbare items waarin vooruitstrevende, technologische toepassingen centraal staan. Tevens was zij de bedenker en directeur van het Fashiontech Festival in Montreal. Lamontagne hield zich bezig met onderzoek naar opkomende technologieën als basis voor het creëren van nieuwe platforms voor draagbare mode.

HvA-rector Geleyn Meijer heeft met grote ontsteltenis kennis genomen van het overlijden van Valérie. “Valérie had grootse plannen om met FDMCI en AMFI nieuwe paden te betreden met onze studenten en onderzoekers. Ook was het voor haar een moedige stap om naar Amsterdam te komen. Het is diep triest dat Valérie nooit de kans heeft gehad haar samenwerking met ons ten uitvoer te brengen. Het college van bestuur leeft mee met haar zoon, partner, familie en vrienden”.

HvA-decaan Frank Kresin: “Valérie was een van de drijvende krachten in een internationaal netwerk van mode-vernieuwers. Met haar grote creativiteit, passie en doorzettingsvermogen wist ze velen te inspireren en prachtig werk te maken. Ze vocht zonder haar optimisme te verliezen tot het einde voor haar leven, voor het leven. Haar overlijden is een groot verlies voor velen en ik wens haar gezin, familie en vrienden veel sterkte toe.”