Hogeschool van Amsterdam

Studenten onderzoeken zonnepanelen met baksteenpatroon in gevels

11 okt 2017 10:39 | Afdeling Communicatie

Zonnepanelen met een kleuren- of baksteenpatroon moeten ervoor zorgen dat de weerstand ertegen afneemt en dat mensen de panelen zelfs mooi gaan vinden. Met dat idee heeft Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) een aantal van deze ‘esthetische zonnepanelen’ gemaakt, die nu te zien zijn op de Vakbeurs Energie in Den Bosch. HvA-studenten Engineering gaan onderzoeken hoe de panelen in gevels van gebouwen verwerkt kunnen worden.

Het nieuwe van de modellen die ECN tentoonstelt, is dat deze niet alleen afwijken van het standaard blauw of zwart- met andere kleuren wordt al geëxperimenteerd- maar dat ze bedrukt zijn met allerlei kleurenvormen, of zelfs een baksteenpatroon. De zonnepanelen oogstten onlangs al veel belangstelling op een beurs voor zonne-energie in de RAI.

Momenteel stuiten architecten namelijk op het probleem dat mensen zonnepanelen niet mooi vinden ogen. Dat beperkt de mogelijkheden om zonnepanelen op te nemen in gebouwen en het straatbeeld- meestal plaatst men ze alleen op het dak. Dat panelen bedrukt zijn, en tegelijk weinig aan rendement inleveren, maakt het voor architecten gemakkelijker om deze in de toekomst op meer plekken te plaatsen. In gevels van gebouwen bijvoorbeeld.

Studenten gaan ‘zonnegevel’ onderzoeken

De zonnepanelen met baksteenprint lenen zich waarschijnlijk goed voor stadsgevels. Hoe je dit kunt realiseren, dat gaan HvA-onderzoekers en studenten van de opleiding Engineering onderzoeken.

Engineering-studenten van de afstudeerrichting Mechanical Engineering zullen dit semester nagaan hoe je van zo’n zonnepaneel een gevelstuk kunt ontwerpen, dat voldoende isolerend werkt. Hun medestudenten van de richting Sustainable Energy Systems gaan de stroomvoorziening en het elektronische gedeelte uitwerken van zo’n gevel met zonnepaneel.

Alleen dak is niet genoeg

Steden zullen in de nabije toekomst overstappen op duurzame energie in plaats van gas. Dat maakt dit project zo relevant, zegt hoofddocent en onderzoeker Renee Heller van de HvA-opleiding Engineering: "Alleen het dakoppervlak biedt niet genoeg ruimte om alle inwoners en voorzieningen straks van voldoende groene energie te voorzien. Het biedt daarom uitkomst als zonnepanelen ook in gevels kunnen worden opgenomen, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken en bij renovatieprojecten.”

Dutch Solar Design

Meerdere bedrijven werken aan innovaties waardoor zonnepanelen op meer plekken gebruikt kunnen worden. Zo presenteerde Elon Musk, topman van technologiegigant Tesla, onlangs dakpannen met daarin zonnepanelen. Een product als Dutch Solar Design, de zonnepanelen met kleuren- en baksteenpatroon, is echter nog niet eerder gemaakt. Doordat de zonnepanelen bedrukt zijn met kleine puntjes, leveren zij niet meer dan 20 procent aan rendement in.

Het project Dutch Solar Design is een samenwerking tussen ECN , architectenbureau UNStudio , printbedrijf TS Visuals (bekend van de bedrukking van de Markthal Rotterdam), gevelbekleder Aldowa , design consultancy-bureau Design Innovation Group en HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology en is mede mogelijk gemaakt door subsidie van ​TKI Urban Energy (Topsector Energie, Ministerie van EZ).