Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina
Nieuws

Studenten Voeding opvoeden met AI in de diëtetiek

Annemarie Both-Zuur, docent-onderzoeker bij de opleiding Voeding en Diëtetiek, ontving voor de zomer tot haar grote vreugde een Comeniusbeurs van € 50.000 voor het ontwikkelen en integreren van AI-technieken in de diëtetiekmodules. 'Ik vind onderwijsvernieuwing heel leuk. En AI is echt nodig, dus ik sprong in het gat.'

Docent met passie voor onderwijsontwikkeling

Annemarie studeerde zelf aan onze opleiding en werkt inmiddels alweer 19 jaar bij de HvA als docent. Ze is vooral betrokken bij de eerstejaarslessen Food & the City, die gaan over productontwikkeling en interventies in de praktijk. Normaal geeft ze ook les in de hoofdfase van de opleiding, maar nu de Comeniusbeurs is gestart doet ze dat niet. Naast het lesgeven zit ze in de curriculumcommissie en de toetscommissie. 'Ik heb een sterke drive voor de ontwikkeling van lessen en onderwijsmateriaal. Ik zie dat AI veel invloed gaat hebben op het onderwijs, de toetsing en de diëtistenpraktijk, dus daar wil ik graag in meedenken.'

Inspiratie en samenwerking

Geïnspireerd raakte ze ook door de sessies AI for students die vanuit de HvA op verschillende faculteiten zijn georganiseerd. Ze schreef haar Comeniusaanvraag samen met collega-docent Mariëlle Engberink, Jesse Aarden (lab lead van het Smart Health and Vitality Lab) en Charlotte van Westerhuis (onderzoeker bij het lectoraat Revalidatie bij Complexe Zorg).

Van abstract naar praktisch

'Als we praten over AI lijkt dat vaak heel groot en abstract, maar praktisch gezien gaat het over de inzet van bijvoorbeeld ChatGPT bij diëtistisch handelen; hoe stel je een prompt op en hoe beoordeel je de uitkomsten? En hoe kan het helpen bij het opstellen van dieetadviezen en dagmenu’s,' legt Annemarie uit. 'Of het laten vertalen van voorlichtingsmateriaal in de moedertaal van de cliënt. Of een recept laten opstellen dat past in de keuken van herkomst.' Zo sluiten persoonlijke adviezen nog beter aan bij de doelgroepen waar studenten mee werken.

Tijdswinst, wearables en apps

'Ook administratief kan de inzet van AI verlichting geven; er wordt al gewerkt aan een AI-tool dat patiëntinformatie op een veilige manier verwerkt in de juiste vakjes van het elektronische patiëntendossier. Als dat goed gaat, levert dat enorme tijdswinst op.' Daarnaast onderzoekt Annemarie ook wearables en apps die stappen en glucose meten of de voedingsinname berekenen. 'Wat leert het ons en hoe kunnen we het effectief inzetten?'

Samenwerking met andere opleidingen

Annemarie is in contact met de 3 andere opleidingen Voeding en Diëtetiek in Nederland. 'De HAN loopt voorop in de ontwikkelingen. Studenten programmeren daar bijvoorbeeld een chatbot met betrouwbare richtlijnen over voeding en diëtetiek. En in het Radboud UMC wordt getest met een chatbot voor diabetespatiënten, die hun vragen daar kunnen stellen.'

Integratie in het onderwijs

Als ze rond kerst klaar is met oriënteren en informatie verzamelen, samen met collega’s, wil Annemarie de resultaten verwerken in de diëtetiekmodules in de hoofdfase. 'De ervaringen van de studenten zijn heel belangrijk.' Ook betrekt ze het werkveld om te kijken hoe AI in de praktijk werkt. Na de zomer worden de best practices geïntegreerd in de lessen.

Publicaties en kennisdeling

Annemarie: 'Ik wil mijn bevindingen publiceren in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding en Diëtetiek. En er ligt een symposium in de planning waarin we onze kennis en ervaringen hopen te delen met een grote groep geïnteresseerden uit het onderwijs en de praktijk.'

Wat blijft onmisbaar?

'Wordt alles dan AI?' is een veelgehoorde vraag. Annemarie denkt van niet: 'Ik ga ook onderzoeken wat diëtisten vooral wél moeten blijven doen en waar ze onmisbaar zijn. Zoals de complexere zorg, de interdisciplinaire aanpak van een behandeling, en de coaching bij daadwerkelijke gedragsverandering van voeding en leefstijl.'

Annemarie heeft een mooie uitdaging te pakken voor de komende 1,5 jaar. Veel succes en plezier!