Hogeschool van Amsterdam

Onverwoestbare fietsband krijgt eervolle vermelding Amsterdam Science & Innovation Award

6 jun 2014 17:03 | Afdeling Communicatie

'Het gaat om een probleem dat dagelijks voorkomt, en waarvan iedereen in de zaal de oplossing verwelkomt.' Juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan rekte gisteravond de spanning bij het bekendmaken van de eervolle vermelding van de Amsterdam Science and Innovation Award. Die eer kwam toe aan Kevin Kesteloo: hij ontwikkelde de onverwoestbare fietsband, die niet lek kan en jarenlang intact blijft.

'De jury was alleen al onder de indruk van het enthousiasme waarmee Kevin presenteerde,' aldus Rinnooy Kan. Studenten Engineering, Design and Innovation Kevin Kesteloo en Neil van den Haak ontwikkelden samen prototype van de Supreme Dutch en gaan de fietsband op de markt brengen, en wel op zeer korte termijn. Nog een reden waarom de eervolle vermelding juist naar hen ging: zij overtuigden de jury dat - 'come hell or high water' - dit product echt de markt gaat veroveren.

Het geheim van de fietsband

De band ontleent zijn verend vermogen aan een combinatie van bestendige kunststoffen. Met een uniek sluitsysteem kan de band op elk type velg snel en gemakkelijk worden gemonteerd. De jongens hebben op dit sluitsysteem een patent aangevraagd. Kevin en Neil zijn van plan met Supreme Dutch fietsverhuurbedrijven te benaderen, want voor een bedrijf met 5000 fietsen loopt het voordeel op tot ruim €390.000 per vier jaar.

Winnaar

Naast de eervolle vermelding was er uiteraard de hoofdprijs. Deze ging naar UvA-promovenda Giulia De Luca voor de inzending Re-scan Confocal Microscopy (RCM) , een scan and rescan-methode, waarmee superresolutie wordt bereikt en levende cellen beter bestudeerd kunnen worden.

Over de Amsterdam Science & Innovation Award

De Amsterdam Science & Innovation Award is een jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve idee met een maatschappelijke en/of commerciële toepassing, voortkomend uit wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar dongen bijna 70 inzendingen van AMC, HvA, Sanquin, UvA, VU en VUmc mee naar de prijs. De competitie wordt georganiseerd door de kennistransferbureaus van UvA, VU, HvA, AMC en VUmc. Namens de HvA stond ook docent Gideon Bazen in de finale met de GlassKIT, een innovatieve 'bril' voor installateurs en bouwvakkers.