Hogeschool van Amsterdam

HvA-studentes winnen 3e Prijs Bachelor’s Award Voedingscentrum

18 jun 2014 12:57 | Afdeling Communicatie

HvA-studentes Voeding en Diëtetiek Imke Peeters, Elise Molthof en Anne-Wil de Vries wonnen vrijdag 14 juni de 3e prijs van de Bachelor’s Award 2014 van het Voedingscentrum voor hun innovatieve productidee: Veggieloaf. Met dit hartige brood krijg je meteen een aanzienlijk deel van je groenten binnen.

Veggieloaf is brood op basis van volkorenmeel en seizoensgebonden groenten, bijvoorbeeld waspeen die in de zomer groeit. Er is ook een glutenvrije variant met Teff-meel. Omdat het brood voor zo'n groot deel bestaat uit groenten, kan dit een aardige bijdrage leveren aan de groenteconsumptie. Bovendien is het brood van zichzelf al smaakvol; beleg is niet per se nodig. De gezondheidswinst is goed onderbouwd, constateerde de jury.

Misvormde groenten

De studenten hebben daarnaast rekening gehouden met duurzaamheid door gebruik te maken van 'misvormde' seizoensgroenten (die om esthetische redenen niet worden verkocht) en van lokale producten. Consumenten die het product hebben geproefd, gaven aan dat het product lijkt op ontbijtkoek en suikerbrood. Volgens de jury biedt dit, in combinatie met de relatief hoge kostprijs, goede mogelijkheden voor een andere positionering, bijvoorbeeld als nieuw product binnen alternatief voor ontbijtkoek.

Eerste en tweede prijs

De studentes ontvingen de prijs tijdens het mini-symposium 'Eerlijk over eten'. De eerste prijs ging naar studenten van HAS Den Bosch met 'Steamit': een take-away snack - kleine gestoomde wontonhapjes met verschillende groente- en fruitvullingen en een topping. Met dit product kunnen treinreizigers gemakkelijker gezond en duurzaam eten. De tweede prijs ging naar het idee Chibeans van studenten V&D van de Hanze Hogeschool Groningen. Zij bedachten chips op basis van bruine bonen en maismeel.