Domein gezondheid doopt gebouw om tot 'Nicolaes Tulphuis'

3 sep 2013 17:00 | Afdeling Communicatie

Op dinsdag 3 september opende domein Gezondheid van de HvA het hogeschooljaar op een unieke manier. De naam van het gebouw werd van 'Tafelbergweg' in het 'Nicolaes Tulphuis' omgedoopt.

Louise Gunning, rector van de HvA en Maasjan Heineman, lid van de Raad van Bestuur van het AMC, maakten deze naam vanmiddag officieel bekend. Studenten en medewerkers van domein Gezondheid werden vanochtend door studenten in 17e eeuwse kledij welkom geheten met een zakje tulpenbollen. Ook werden er twee unieke kunstwerken onthult die refereren naar het schilderij van de Anatomische les van Rembrand van Rijn uit 1632, maar dan in een moderne weergave.

Nicolaes Tulp

Het gebouw is vernoemd naar Nicolaes Tulp. Tulp werd in 1628 benoemd tot praelector anatomiae van het chirurgijnsgilde. Ofwel, voorlezer in de anatomie. Tulp gaf lessen in anatomie en ontleding van het menselijk lichaam in de snijzaal in de Waag op de Nieuwmarkt. In deze functie werd Tulp vereeuwigd op het schilderij van Rembrandt 'Anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp'. Alle medewerkers en studenten van domein gezondheid waren uitgenodigd voor deze bijzondere opening.