Hogeschool van Amsterdam

Jet Bussemaker over de vanzelfsprekendheid van duurzaamheid

8 nov 2011 15:46 | Afdeling Communicatie
Het thema van de eerste UvA/HvA bijeenkomst van het avondprogramma Duurzaamheid op maandag 7 november was 'Duurzaam Willen'. De bijeenkomst werd geopend door Jet Bussemaker die haar visie op duurzaamheid deelde met de aanwezige lectoren, medewerkers, studenten en ondernemers. Hierna volgden lezingen van lectoren, docenten en studenten waarbij duidelijk werd hoeveel onderzoek en projecten er binnen de HvA en UvA al lopen op het gebied van duurzaamheid.

Kleine moeite, groot belang

Bussemaker: 'Duurzaamheid is een kleine moeite met een groot belang, ook binnen het bedrijfsleven. Je ziet nu dat leiders van topbedrijven met passie en vanzelfsprekendheid over duurzaamheid spreken. Duurzaamheid is wereldwijd een belangrijk thema en heeft een groot internationaal belang.'

Duurzaamheid verbindt

'Duurzaamheid is daarnaast een thema dat de HvA en UvA community verbindt, een mooi voorbeeld hiervan is Join the Pipe. Dit project is begonnen met een klein gebaar dat voorkomt uit de grote gedachten van twee studenten en is uitgegroeid tot een groot belang. Er is nog veel te doen in het kader van bewustwording maar door het verhaal te vertellen krijgen we het uiteindelijk voor elkaar.'

Creating Tomorow

Sven Driessen, ex-student van de HvA, is een van de initiatiefnemers van Join the Pipe. Hij is verantwoordelijk voor de plaatsing van de watertappunten in de HvA, momenteel werkt hij bij Join the Pipe. 'Duurzaamheid gaat wat mij betreft over praktische zaken, je moet zo snel mogelijk concreet worden. De generatie die nu in de schoolbanken zit is onze toekomst. Het onderwijs vervult een sleutelrol bij de verduurzaming van de samenleving van morgen.', aldus Driessen.

'Duurzaamheid gebeurt al, men noemt het alleen niet zo'

Ex HvA-student Tom Roelofsen, vertelt over de deelname van de HvA aan de Shell Ecomarathon. Twintig HvA studenten van verschillende techniekopleidingen, ontwierpen onder zijn leiding een duurzame auto; de H2A. Hiermee reden zij tijdens de Shell Eco-marathon 2011 zo zuinig mogelijk op 1 liter brandstof. De H2A reed 1 op 1100 (een gewone auto rijdt 1 op 11) en liet hierbij de Technische Universiteit Delft ver achter zich. Roelofsen is momenteel werkzaam bij het lectoraat New Energy. De komende vijf jaar richt hij zich op het opzetten van meer soortgelijke projecten. Roelofsen: 'Duurzaamheid is er al. Er gebeuren ontzettend veel dingen die in lijn zijn met duurzaamheid, men plaats het alleen nog niet onder de noemer duurzaamheid.' Roelofsen zal aan deze projecten onderzoeksthema's bedrijven verbinden.