Stadionstoelen Amsterdam ArenA krijgen tweede leven dankzij HvA

12 okt 2017 11:14 | Afdeling Communicatie

Ruim 50.000 verweerde stoeltjes die twintig jaar in de Amsterdam ArenA hebben gestaan, krijgen een tweede leven. Ze worden namelijk onder meer omgevormd tot nieuwe stoelen voor voetbalfans. Onderzoekers van de HvA hebben daarvoor het materiaal van de oude stoeltjes geanalyseerd en nieuwe ontwerpen gemaakt. Op basis daarvan heeft de Amsterdam ArenA de nieuwe stoelen laten produceren, die vanaf vandaag in de webshop en vanaf 23 oktober in de Ajax Fanshop staan.

Dit jaar zijn ze inmiddels bijna allemaal vervangen: 53.000  verweerde rode, blauwe, witte, oranje en groene stoeltjes van de Amsterdam ArenA, waarop supporters gedurende twintig jaar hebben gezeten. Aangezien de HvA onderzoek doet naar circulair ontwerpen, schakelde de Amsterdam ArenA de hogeschool in om na te gaan hoe de stoeltjes, of het materiaal ervan, een tweede leven konden krijgen.

Peiling onder fans

Óf de oude stadionstoeltjes nog konden worden benut voor upcycling- dat wil zeggen, tot een waardevoller nieuw product gemaakt- was nog maar de vraag. Het plastic ervan is namelijk onbuigzaam, en na twintig jaar verkleurd en beschadigd. De HvA-onderzoekers experimenteerden met het materiaal, en slaagden erin om de zitjes om te vormen tot nieuwe stoeltjes, waarvan je de herkomst nog duidelijk terugziet.

Maar bestaat er voldoende belangstelling bij fans voor zo'n stoel, en zo ja, welke modellen zijn dan favoriet? De HvA-onderzoekers peilden dit onder 222 certificaathouders (bedrijven en fans, die vaste zitplaatsen reserveren) van de Amsterdam ArenA . De meerderheid daarvan zei inderdaad geïnteresseerd te zijn in ‘nieuwe’ stoeltjes uit herkenbaar ‘oud’ ArenA-plastic.

Een verzameling prototypes van ArenA-stoelen door HvA-onderwerpers: rode en blauwe stoeltjes met houten onderstellen, o.a. met Amsterdamse kruizen erin verwerkt

HvA-onderzoekers ontwierpen deze 'geupcyclede' stoelen met demontabel houten onderstel

Do-it-yourself stoel

Na dit onderzoek heeft de HvA de ArenA gekoppeld aan meerdere partijen om de stoeltjes op grote schaal te produceren. Vanaf vandaag zijn de stoeltjes dan online te bestellen, en vanaf maandag 23 oktober liggen de ‘ge-upcyclede’ – of de ‘vernieuwzaamde’- ArenA-stoeltjes in de Fanshop. Er komen vooralsnog drie opties in de Ajax Fanshop: een losse rugleuning en zitting, die de gebruiker zelf tot een stoel kan maken; een stoel met stalen onderstel en een stoel met houten frame. Deze varianten zijn ontworpen en gemaakt door meubelfabrikanten Koninklijke Ahrend bv en Presikhaaf.

Voorbeeld voor megastadions

“Dit project legt een basis voor wat grote stadions in Europa met hun oude stadionstoelen kunnen doen,” stelt Inge Oskam, lector Circulair Ontwerpen en Ondernemen aan de HvA, die het onderzoek vanuit de hogeschool leidt. “Veel megastadions zijn namelijk rond dezelfde tijd opgetrokken. Die komen binnen korte tijd voor dezelfde vraag te staan: hoe kun je die enorme afvalstromen benutten om er nieuwe, maar herkenbare producten van te maken? Het zou helemaal mooi zijn als in de toekomst de nieuwe stadionstoeltjes gemaakt zijn uit de oude.”

Rode stoeltjes Amsterdam ArenA

De oude stoeltjes, die dit jaar grotendeels zijn vervangen. De ArenA kleurt voortaan rood-wit

Dutch Design Week

Behalve stoeltjes blijkt er nog meer uit het materiaal van de oude stadionstoelen te maken. De HvA-onderzoekers van Urban Technology hebben het materiaal geanalyseerd, en gekeken of je dit kunt omvormen tot iets nieuws. Dat materiaal blijkt polypropyleen (PP) te zijn, een vrijwel onbreekbaar plastic. De onderzoekers vonden drie manieren waarop het toch tot een ander product kan worden gemaakt: door te 3D-printen, spuitgieten of te persen.

De HvA heeft drie ontwerpers uitgenodigd van Amsterdam Made, een platform voor de lokale maakindustrie, voor een designchallenge met een deel van het materiaal.  Deze ontwerpers hebben drie stoelen gemaakt en één symbolisch object, die van 21 tot en met 29 oktober te zien zullen zijn op de Dutch Design Week.

Daarnaast gaan HvA-studenten van de opleiding Engineering: Product Design dit semester met de 3D-printer nieuwe producten uit het restmateriaal ontwerpen. Hun ontwerpen zullen een herkenbare link vertonen met het stadion en sport.

HvA Urban Technology doet onderzoek naar de Circulaire Stad. Dit project is tot stand gekomen met KIEM-VANG subsidie van Regieorgaan SIA. Neem voor meer informatie contact op met lector Circulair Ontwerpen en Ondernemen via Persvoorlichting HvA: persvoorlichting@hva.nl/ 06-211 56 400 of kijk op hva.nl/urbantechnology.

Rode korrels: het materiaal van de oude stadionstoeltjes tot klein vermalen

Om het materiaal om te vormen tot andere producten, moet het eerst vermalen worden tot korrels ('granulaat')