Urban Technology

Jaarseminar Nieuw-West 2016: "meer in de wijk zijn"

Fieldlab Nieuw-West onder meer over gebiedsgericht werken

3 apr 2016 22:00 | Urban Management

"Gebiedsmanagers moeten meer in hun gebied vertoeven in plaats van op kantoor" aldus gebiedsmanager Margot Lotters tijdens een presentatie over gebiedsgericht werken op het jaarseminar van fieldlab Nieuw-West.

“We moeten inderdaad het gebied in om te zien hoe complex een gebied in elkaar zit.” stelt lector Stan Majoor. “Ik zie gebiedsgericht werken als een verrijking van de rollen van het openbaar bestuur. Die veriijking is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je via gebiedsgericht werken innovatie wil creëren in wijken heb je 2 dingen nodig : je hebt schuring nodig, bijvoorbeeld processen waarin ideeën worden uitgeprobeerd. Daarnaast heb je reflectie nodig, mensen die kritische vragen stellen, die kennis lokaal verbinden met de grootstedelijke vraagstukken. Dat zijn vragen die wij in de fieldlabs proberen te organiseren en daar een bijdrage te leveren aan de concrete projecten.” zo besluit Majoor zijn presentatie.

Financiele problemen in de wijk

In Fieldlab Nieuw-West worden verschillende vraagstukken onder de loep genomen. Eén daarvan is een onderzoek naar de financiële zelfredzaamheid van bewoners en hoe het aanbod van instanties aansluit op de vraag.“Problemen met financiën komen vaak in een te laat stadium naar boven. Voorkomen is beter dan genezen.”  zei onderzoeker Tamara Madern naar aanleiding van enquête onder bewoners van stadsdeel Nieuw-West. Dit en workshops rond gezondheid, participatie en regelluwe bijstand, waren aan de orde op een geslaagd jaarseminar 31 maart in het stadsdeelkantoor van Nieuw-West.

Workshop over financiële zelfredzaamheid

Meedenken over issues in Nieuw-West

Rond de 80 deelnemers waren op 31 maart aanwezig bij het seminar, de informatiemarkt en de workshops. Onderzoekers, mensen van de gemeente, instellingen, bewoners en studenten dachten mee hoe grootstedelijke problemen lokaal te pakken.

Workshop waarbij deelnemers helpen een website te ontwikkelen voor een gezonde wijk