Hogeschool van Amsterdam

Urban Technology

Leren hoe de stad behaaglijk en gezond blijft tijdens hitte

Verslag van het Urban Climate Living Lab tijdens festival We make the City 2019

25 jun 2019 10:41 | Urban Technology

Het Urban Climate Living Lab tijdens We make the City 2019 stond in teken van de hittebestendige stad. Onder zomerse omstandigheden volgden meer dan 80 deelnemers lezingen en workshops van onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam. Hierin leerden ze hoe we de stad zo in kunnen richten dat het voor de inwoners tijdens een hittegolf nog behaaglijk is en gezond blijft.

Afstand tot koeltekaart

Meer groen en schaduw op loopafstand zijn hiervoor noodzakelijke interventies in de buitenruimte. Deze koele plekken staan op een nieuwe ‘Afstand tot koeltekaart’. Tijdens het festival werd de kaart gepresenteerd. Buiten liep de temperatuur op tot boven de 26˚C en konden de deelnemers tijdens Thermal Walks over het Marineterrein zelf meten en de verschillen ervaren tussen gevoelstemperatuur en luchttemperatuur van koele en hete plekken in de omgeving.

Hittebestendige leefomgeving

Het symposium werd afgesloten met een verkoelende netwerkborrel, waarbij ervaringen konden worden uitgewisseld en nieuwe coalities gesmeed voor een hittebestendige leefomgeving. De deelnemers waren afkomstig van gemeenten, waterschappen. provincies, Rijk, ontwerp- en adviesbureaus, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties. Dank aan het AMS-Institute, de gastheer van dit geslaagde event op het Marineterrein.

Leukste quote van de dag: “Nooit gedacht dat hitte zo cool kan zijn!”

Meer informatie

Project De Klimaatbestendige stad

Lectoraat Water in en om de Stad