Hogeschool van Amsterdam

Urban Governance and Social Innovation

Terugblik UM-congres 2018

@ Mediamatic, Amsterdam

22 nov 2018 14:00 | Urban Management

“Ik zie commons als een uitdrukking van hoe burgers zèlf werken aan uitdagingen in de stad. Ik wil samen met de stad en de kennisinstellingen onderzoeken wat ik kan doen om commons te laten groeien. Dit kan geld zijn en meer regelvrijheid,” aldus wethouder Rutger Groot Wassink tijdens het HvA Urban Management congres op 16 november bij Mediamatic in Amsterdam.

 

Rutger Groot Wassink: "Vaak hoor ik van collectieven dat de overheid meer een hindermacht is dan een facilitator. Dat moet je als overheid niet willen. Het is nu aan de kenninsinstellingen en de commons initiatieven om met een eigen programma te komen. Daarin is voor de overheid een bescheiden rol weggelegd. Het laatste wat we als overheid moeten doen, is ons zo intensief met commons gaan bemoeien dat ze worden doodgeknuffeld. "  

Keynotespreker Michel Bauwens: "De diversiteit aan stakeholders die hier op dit congres aanwezig zijn waaronder kennisinstellingen, stadsbestuurders en de commons initiatieven zelf in combinatie met het engagement van de nieuwe wethouder is perfect. Afgezien van Gent heb ik niet eerder een stad getroffen waar zo'n consensus heerst rondom commons."

 

Michel Bauwens (P2P Foundation) & Rutger Groot Wassink

Sandra Bos (HvA) en Willem Velthoven (Mediamatic)

Stan Majoor (HvA) en Rutger Groot Wassink tijdens live cartooning

© Cartoons: Danibal/Draw Up! Fotografie: Tia Torok & Maxim Damper