Hogeschool van Amsterdam

‘Schaduw en groen belangrijk tegen hittestress’

HvA-onderzoeker Lisette Klok bespreekt hittestress in Financieel Dagblad

9 jul 2018 16:04 | Urban Technology

Hitte vormt een steeds groter gevaar voor Nederlandse steden. In de stad kan het ruim vijf graden warmer zijn dan daarbuiten. Lisette Klok doet aan het HvA-onderzoeksinstituut Urban Technology onderzoek naar hittestress. Zij werd daarover door het Financieel Dagblad geïnterviewd.

Update (17-07-2018): Lisette Klok was op 17 juli 2018 te gast bij Hemmen op BNR Nieuwsradio. Ze sprak over de gevolgen van het aanhoudende zomerse weer en wat we daaraan kunnen doen. Beluister de uitzending.

Hitte door klimaatverandering

Het is zomers weer. Maar nu de temperatuur door de klimaatverandering toeneemt, krijgt het warme weer steeds meer nadelen. Vooral in de stad, waar asfalt en platte daken veel warmte vasthouden. Wat kunnen steden doen tegen de hitte?

Schaduw en water

'Schaduw en groen zijn belangrijk', legt HvA Urban Technology-onderzoeker Lisette Klok uit. Studenten van Klok hebben een ontwerp gemaakt voor de Amsterdamse Kalverstraat, waarin doeken boven de straat schaduw bieden. 'Die kun je weghalen, want in de winter wil je weer wel zon hebben', benadrukt Klok in het Financieel Dagblad.

Ook water kan verkoeling bieden, maar niet altijd. 'De watertemperatuur is alleen op hete zomerdagen lager dan de temperatuur van de lucht', zegt Lisette Klok. 'De grachten koelen een beetje, maar dat heeft niet altijd effect op het niveau van de straat.'

Hittebestendige stad

De HvA doet onderzoek naar de hittebestendige stad. Het onderzoek levert richtlijnen op voor het ontwerpen van hittebestendige steden, wijken en straten. Deze richtlijnen kan worden gebruikt door stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en watermanagers bij gemeenten.