Hogeschool van Amsterdam

Boekpresentatie: The Volkskrant Building

Manufacturing difference in Amsterdam's creative city

5 dec 2014 12:35 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Met een geweldig uitzicht op de Knowledge Mile werd donderdag 4 december het eerste boek in de Knowledge Mile-serie gepresenteerd. Voor een gezelschap van creatieven, broedplaats-experts, ex-krakers en een vastgoedontwikkelaar werd het eerste exemplaar van The Volkskrant Building: Manufacturing difference in Amsterdam's creative city, geschreven door Boukje Cnossen en Sebastian Olma, overhandigd aan dj Tom Trago, een van de eerste gebruikers van het Volkskrantgebouw als creatieve broedplaats.

Tijdens de MyCreativity Sweatshop van 20 november was er al een korte 'pre-launch', en op deze koude donderdagavond werd die nog eens dunnetjes overgedaan op de zevende verdieping van het Volkshotel, zoals het Volkskrantgebouw nu heet. Het pand is misschien wel een van de bekendste landmarks aan de Wibautstraat, en vormt daarmee het centrum van de Knowledge Mile, het stuk stad tussen Amstelstation en Waterlooplein waaraan ontwerpstudio's, bedrijven, musea, gemeentelijke diensten en opleidingen voor de creatieve industrie elkaar vinden.

Boukje Cnossen was, onder begeleiding van Sebastian Olma, een jaar lang 'embedded researcher' in de creatieve broedplaats, en interviewde huurders, oprichters, bestuurders en andere betrokkenen. Dat leverde een inkijkje op in hoe een groep voormalige krakers het Volkskrantgebouw veranderde in een plek voor creatief ondernemerschap. Het boek is goed geschreven, staat vol mooie verhalen en geeft een doortimmerde theoretische onderbouwing van de recente geschiedenis van deze markante plek op de Knowledge Mile.

Lezen? Ga naar amsterdamcreativeindustries.com/publications en download daar gratis een ebook of pdf. Liever papier? Op dezelfde plek kun je via lulu.com tegen een kleine vergoeding je eigen exemplaar laten drukken.