Hogeschool van Amsterdam

Conradhuis: de nieuwe naam van het Rhijnspoorgebouw

30 jun 2015 09:00 | Amstelcampus

Het College van Bestuur heeft een besluit genomen over de naam van het laatste nieuwe gebouw op de Amstelcampus, dat tot nu toe bekend stond onder de werknaam Rhijnspoorgebouw. Het nieuwe pand gaat het Conradhuis heten, naar Frederik Willem Conrad jr. (1800–1870). Conrad was een waterbouwkundige en spoorwegpionier, die onder meer een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het Nederlandse spoornet.

Geschiedenis locatie

Op de locatie van het nieuwe pand aan het Rhijnspoorplein bevond zich voorheen het Weesperpoortstation, destijds het vertrekpunt voor de spoorverbinding naar Utrecht en Arnhem. Vanaf 2018 worden in het Conradhuis ‘de Conrad’s van de toekomst’ opgeleid: het wordt de nieuwe locatie van domein Techniek, met opleidingen op het gebied van bouw en infrastructuur, logistiek, techniek, lucht- en zeevaart.

Frederik Willem Conrad jr. (1800–1870)

Frederik Willem Conrad jr.

Frederik Willem Conrad jr. studeerde op zeventienjarige leeftijd af aan de Artillerie- en Genieschool te Delft. Hij werd aangesteld als aspirant-ingenieur bij de aanleg van het Noordhollandsch Kanaal en werkte daarna onder meer als provinciaal ingenieur in Noord-Brabant. In februari 1839 werd Conrad aangesteld als ingenieur-directeur voor de aanleg van de eerste spoorlijn van Nederland tussen Amsterdam en Haarlem. Van 1839 tot 1855 was hij ingenieur-directeur van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Voor deze maatschappij ontwierp hij onder andere spoorbruggen, zoals die over het Spaarne in 1841, de eerste draaibrug van Nederland. Conrad was in 1849 medeoprichter van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI).

Domein Techniek

Het Conradhuis wordt in 2018 in gebruik genomen door met name domein Techniek (nu nog gevestigd in de Leeuwenburg, naast het Amstelstation). In december 2014 was het Conradhuis al in het nieuws, omdat het is gehonoreerd met een 4-sterren Nieuwbouw Ontwerpcertificaat van BREEAM-NL. Het is de eerste keer dat een onderwijsgebouw in Nederland zo hoog scoort op het wereldwijde duurzaamheidskenmerk voor nieuwe gebouwen.

Architect

De architect van het Conradhuis is team RSG, een combinatie van Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects. Naar verwachting gaan begin 2016 de eerste palen de grond in.