Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Natuurkunde vormt de basis voor producten en technologieën van de toekomst. Denk aan een nieuwe generatie supercomputers dankzij kwantummechanica, efficiëntere zonnepanelen dankzij nano-materialen of waanzinnige speakers dankzij akoestische lenstechnologie. Bij de opleiding Technische Natuurkunde leer je hoe je natuurkundige principes gebruikt voor het ontwikkelen van technische toepassingen.

9 november 10:00 - 14:00
Bezoek onze open dag op locatie
Video: Loop een dagje mee met Ibrahim, tweedejaarsstudent Technische Natuurkunde.

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Technische Natuurkunde ga je in uitdagende projecten aan de slag met het analyseren en oplossen van technische vraagstukken uit de beroepspraktijk. Daarnaast krijg je de vakken Natuurkunde en Wiskunde zodat je de theorie en vaardigheden beheerst om deze vraagstukken op te lossen.

Video: Waar ga je mee aan de slag?
Jaar 1

In jaar 1 ga je aan de slag met de thema’s mechanica, thermodynamica, golftheorie en elektromagnetisme. Zo bouw je bijvoorbeeld met je team een waterraket en breng je een advies uit over de akoestiek van een ruimte.

Jaar 2

In jaar 2 verdiep je je in thema's als deeltjes- en versnellerfysica, moderne optica, kwantumfysica en materiaalkunde en stromingsleer. Zo bouw je samen met je team bijvoorbeeld je eigen interferometer met een laser opstelling en je eigen stralingsdetector.

Jaar 3 en 4

In jaar 3 en 4 krijg je meer ruimte om je eigen studieprogramma vorm te geven. Zo kan je bijvoorbeeld stage lopen, een verdiepingsthema volgen op het gebied van energietransitie of hightech physics en volg je een minor (keuzeprogramma). Tenslotte rond je je opleiding af met een afstudeeropdracht die je uitvoert bij een bedrijf of bij 1 van de HvA-onderzoeksgroepen.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je bent toelaatbaar met een havo- of vwo-diploma, een mbo 4-diploma of een gelijkwaardig bevonden buitenlands diploma. Voor de havo- en vwo-profielen N&G, E&M en C&M gelden aanvullende eisen.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

In jaar 1 heb je wekelijks 18 contacturen. Daarnaast besteed je ongeveer 22 uur per week aan projecten, onderzoek en opdrachten en het voorbereiden van lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Houd naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld rekening met de kosten voor een laptop. Deze opleiding maakt gebruik van digitale leermaterialen die gratis beschikbaar zijn. Het is daarom wel belangrijk dat je altijd een laptop meeneemt naar de HvA.

Lees meer over studiekosten

Waarom Technische Natuurkunde aan de HvA?

  • Je krijgt les in kleine groepen (communities), waardoor er veel persoonlijke aandacht is voor iedere student. In het eerste jaar heeft iedere groep een vaste coach.
  • Je hebt een overzichtelijk rooster waarbij per dag 1 vak centraal staat.
  • Je werkt het hele jaar in projecten zodat je de theorie direct in de praktijk kunt toepassen.
  • In jaar 3 en 4 stel je je eigen studieprogramma samen waarin je je bijvoorbeeld verdiept in energietransitie of kwantumtechnologie.
  • Je krijgt les in een gloednieuw gebouw met moderne faciliteiten in het centrum van Amsterdam en volgt practica op het Science Park van de UvA.