Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Iets voor jou?

Heb je interesse voor apps, game development of opkomende technologieën zoals blockchain, big data, A.I. en virtual reality? Wil je nadenken over de inzet van robots in de zorg, of hoe bedrijven hun data beter kunnen beveiligen? Of wil jij ICT-oplossingen ontwikkelen die bedrijven efficiënter laten werken? Dan is de opleiding HBO-ICT iets voor jou.

Kom kennismaken

HBO-ICT introductie

Dit ga je doen

In het eerste jaar doe je tijdens opdrachten en projecten kennis en vaardigheden op die de basis vormen voor jou als toekomstige ICT-specialist. Je kiest vooraf een leerroute: Business IT & Management, Game Development, Software Engineering, Cyber Security of Technische Informatica. In de jaren daarna kun je jezelf specialiseren of verbreden door middel van projecten, een stage en minor. Uiteindelijk rond je alles af met een afstudeeropdracht.

Zo ervaren studenten HBO-ICT

Jaar 1

In de propedeuse werk je aan een goede basis voor jouw toekomst als ICT’er. Denk daarbij aan skills op het gebied van programmeren en databases inrichten, maar ook aan communiceren, plannen en samenwerken. Je werkt aan verschillende opdrachten en projecten. Dat doe je individueel, in duo’s of in een team waarin je producten maakt voor echte opdrachtgevers. Je doet kennis en vaardigheden op en leert andere ICT-richtingen kennen. 

Jaar 2

Vanaf jaar twee krijg je meer vrijheid om je eigen route te bepalen. Dit doe je door projecten, een stage, een minor en uiteindelijk een afstudeeropdracht te kiezen die passen bij jouw ambitie om specialist te worden in een van de vele ICT-richtingen. Je wordt uitgedaagd en gecoacht om je kennis en vaardigheden steeds verder te ontwikkelen. Jouw groei wordt niet getoetst met tentamens, maar aan de hand van (product) assessments. Je laat bijvoorbeeld van een app die je hebt gebouwd, zien dat je op een bepaald niveau kunt programmeren.

Jaar 3

In jaar drie volg je een minor. Een minor duurt een half jaar en mag je volgen buiten je opleiding, bijvoorbeeld psychologie of marketing. De volgorde van je stage, projecten en minor wordt onder andere bepaald door je studievoortgang. Met assessments en een portfolio toon je aan wat je kunt en wordt duidelijk waar je nog aan moet werken.

Jaar 4

In het laatste semester rond je je opleiding af met een afstudeeropdracht bij een bedrijf. Elk jaar kun je 60 studiepunten halen. Met 240 studiepunten studeer je af. Je hebt de mogelijkheid om te gaan werken of door te studeren om bijvoorbeeld de eenjarige praktijkgerichte master (MSc) Applied Artificial Intelligence bij de HvA te doen of een tweejarige theoretische master bij één van de universiteiten. 

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je minimaal 21 contacturen per week in het 1e studiejaar. Daarnaast besteed je 19 uur per week met studenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 400 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Waarom HBO-ICT aan de HvA?

  • Je hebt de keuze uit 5 leerroutes: Business IT & Management (BIM), Cyber Security (CS) en Software Engineering (SE), Technische Informatica (TI) en Game Development (GD).
  • In de dynamische stad Amsterdam werk je samen met interessante bedrijven met uiteenlopende vraagstukken.
  • Je kunt je opleiding inkleuren met een breed aanbod: projecten, minor (keuzeprogramma) en stage (in het buitenland)
  • Je gaat aan de slag met ICT-vraagstukken voor de samenleving van morgen. Projecten die je uitvoert, hebben een positieve impact op mens en/of samenleving.
  • Je krijgt de kans om te werken met nieuwe technologieën zoals Blockchain en Quantum computing.

Voor wie?

  • Je hebt grote interesse voor ICT.
  • Je bent een puzzelaar met geduld en doorzettingsvermogen.
  • Je bent creatief en vindingrijk.
  • Je bent een echte maker.