Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Studieprogramma

Tijdens het studieprogramma van HBO-ICT voltijd ontwikkel je je in 4 jaar tot een ICT-professional. In het eerste jaar leg je de basis voor jouw toekomstige succes, daarna ga je je verdiepen. Tijdens de opleiding staan jouw groei en ontwikkeling staan centraal. Lees meer over de opbouw en inhoud van het studieprogramma in jaar 1.

Jaar 1

In het eerste anderhalf jaar volg je een programma dat de basis vormt voor jou als toekomstige ICT'er. Je werkt zelfstandig of in een groep aan ICT-producten voor echte opdrachtgevers. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt voor het maken van deze praktijkopdrachten, doe je op tijdens het project. Denk hierbij aan programmeren, databases, architectuur en security, maar ook communicatie, planning, studievaardigheden, projectmanagement en samenwerking.

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Semester 1

Semester 2

Semester 3

Semester 4

Semester 5

Semester 6

Semester 7

Semester 8

Basisfase

Verdiepingsfase

  • Basisvakken (Bijv. Programmeren, Databases, Infrastructure, Engels, Nederlands, Wiskunde etc)
  • Richtingspecifieke vakken (GD, BIM, SE, TI en CS)
  • Projecten

stage of themasemester

stage of themasemester

richtingspecifieke themasemester of minor

richtingspecifieke themasemester of minor

afstudeeropdracht

Tijdens Digital Creators Expo presenteren onze studenten hun ICT producten.

Leerroutes

Bij HBO-ICT heb je de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot een brede ICT-professional of een ICT-specialist. Je kunt kiezen uit vijf verschillende richtingen, de zogenaamde leerroutes. Een specialist word je door te kiezen voor themasemesters, stages en een minor in de richting waarin jij je wilt ontwikkelen. Wil je een brede ICT-professional worden, dan kun je vanaf semester drie grotendeels zelf bepalen wat je gaat leren. Bekijk hieronder de richtingen die worden aangeboden.

Game Development

Games zijn uitgegroeid tot een van de grootste vormen van entertainment ter wereld. Serious Games laten zien dat games meer kunnen zijn dan vermaak. Bij Game Development maak je kennis met beide vormen. De leerroute geeft je de handvatten om in teamverband games te ontwikkelen voor verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de creatieve industrie. Je wilt leren hoe je games kunt programmeren, van engine tot gameplay. Daarnaast ben je leergierig, technisch en initiatiefrijk. In de leerroute krijg je de mogelijkheid om deze kwaliteiten in te zetten, want er is veel ruimte voor experiment.

Cyber Security

Bijna dagelijks bereikt ons nieuws dat de overheid of bedrijven te maken hebben met cyberaanvallen van hackers en met datalekken of ransomware. Erkende digidisrupties zoals blockchain, robotisering en internet of things vragen om specialisten die kunnen zorgen voor een stabiele en veilige ICT-dienstverlening.

Bij de leerroute Cyber Security (voorheen System and Network Engineering) leer je technische infrastructuren analyseren, ontwerpen, realiseren en beheren op basis van een systeem- en netwerkarchitectuur. Hiervoor moet je nauwkeurig kunnen werken en geïnteresseerd zijn in besturings- en computersystemen, nieuwe technologieën en internet. Je adviseert bedrijven welke ICT-oplossing het beste is voor hun organisatie en zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen.

Business IT & Management

Bedrijven kunnen door middel van ICT efficiënter werken. Afstemming tussen business en ICT binnen het bedrijfsleven wordt steeds belangrijker. Door je adviezen over de keuze en haalbaarheid van ICT-oplossingen worden bedrijfsprocessen verbeterd.

In deze leerroute doe je de kennis en ervaring op die nodig is om de brug te slaan tussen bedrijfsstrategie en ICT. Je bent een echte netwerker die zowel de taal van het management, de gebruiker en de programmeur spreekt. Deze sociale vaardigheden combineer je met kennis van ICT, waardoor je projecten soepel laat verlopen. Zo maak je innovatieve ICT-toepassingen mogelijk, die bedrijven helpen om efficiënter en tegelijk klantvriendelijker te werken.

Software Engineering

Slimme toepassingen vragen soms om complexe softwaresystemen. Denk aan gebruiksvriendelijke software voor een groothandel, of een slimme webapplicatie voor een muziekfestival. Vooral de vraag naar hoogopgeleide programmeurs, ontwikkelaars en securityspecialisten is groot.

Binnen deze leerroute verdiep jij je in functionele, betrouwbare en gebruiksvriendelijke softwaresystemen. Samen met andere studenten ontwerp en ontwikkel je software voor het onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en organisaties in de zakelijke dienstverlening. Daarbij luister je goed naar de wensen van de klant. Je leert programmeren op het hoogste niveau in verschillende programmeertalen en volgens de nieuwste ontwikkelmethoden.

Technische Informatica

Hardware en software zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: van robots in industriële productiestraten tot besturingssystemen van tablets en smartphones. In de leerroute Technische Informatica leer je om te programmeren voor zowel hard- als software.

Je leert specifiek hoe je hardware en software programmeert voor Embedded Systems, Industrial Automation en Robotica. Voor deze leerroute is het van belang dat je leergierig bent: je wilt begrijpen hoe techniek werkt. Verder heb je wiskundig inzicht, een nieuwsgierige houding en werk je graag in teamverband. Na deze leerroute ben je in staat om innovatieve ICT-oplossingen te ontwikkelen en te onderhouden, waaronder computernetwerken, processoren, robotica en embedded systems.

Praktijkopdrachten

Bij HBO-ICT krijg je geen vakken, maar werk je continu aan opdrachten uit de praktijk om jouw professionele vaardigheden te ontwikkelen. Jouw docent - of eigenlijk: coach -staat voor je klaar. Hij of zij ondersteunt je tijdens jouw leerproces en geeft feedback waarmee je direct aan de slag kunt. Bij HBO-ICT werk je volgens het Agile-principe, wat goed past bij het werkveld van een ICT'er. Iedere 'sprint' duurt twee tot drie weken en kent een vaste structuur: je plant een activiteit, maakt een product, schakelt met jouw coach, krijgt feedback en reflecteert. Aan het einde van een blok heb je je eerste ICT-product gemaakt en geleerd wat het betekent om te werken als beginnend professional. 

Projecten met impact

In een project werk je samen aan een product voor een opdrachtgever. Uiteraard doe je dit in een team. Er zijn daarbij ook workshops en trainingen waarin je kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om het project succesvol af te ronden. Uitgangspunt van elk project is een op te leveren eindproduct en het liefst een product dat bijdraagt aan een betere wereld.  Bekijk hieronder de video van onze studenten die voor verzorgingstehuis AMSTA aan de slag mochten om ouderen meer te laten bewegen met ICT.

Productpresentatie van studenten bij verzorgingstehuis AMSTA

Professional Skills

Gedurende de hele basisfase loopt naast de projecten het programma Professional Skills, waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Er wordt aandacht besteed aan projectvaardigheden, communicatieve vaardigheden en loopbaanbegeleiding.

 

Titel en diploma

Na het afronden van HBO-ICT ontvang je het diploma HBO-ICT en mag je de titel Bachelor of Science voeren. De leerroute die je hebt gekozen wordt niet vermeld op je diploma.

Bekijk studieprogramma jaar 2, 3 en 4
Hoeveel tijd kost HBO-ICT je per week?
Haal meer uit je opleiding