Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-ICT

Studieprogramma

Tijdens het studieprogramma van HBO-ICT voltijd ontwikkel je je in 4 jaar tot een ICT professional. Door het combineren van theorie en praktijk. Lees meer over de opbouw en inhoud van het studieprogramma in jaar 1.

Jaar 1

In het eerste anderhalf jaar volg je een programma die basis vormt voor jouw als toekomstige ICT'er. Afhankelijk van de richting waarin je je wilt specialiseren volg je (basis)vakken die je voorbereiden op jouw gekozen richting of je werkt in een team binnen grote projecten aan ICT producten voor echte opdrachtgevers. De kennis je nodig hebt voor maken van deze producten doe je op tijdens het project. Denk hierbij aan: programmeren, user experience design, projectmanagement, etc.

Jaar 1

Jaar 2

Jaar 3

Jaar 4

Semester 1

Semester 2

Semester 3

Semester 4

Semester 5

Semester 6

Semester 7

Semester 8

Basisfase

Verdiepingsfase

  • Basisvakken (Bijv. Programmeren, Databases, Infrastructure, Engels, Nederlands, Wiskunde etc)
  • Richtingspecifieke vakken (GD, BIM, SE, TI en CS)
  • Projecten

stage of themasemester

stage of themasemester

richtingspecifieke themasemester of minor

richtingspecifieke themasemester of minor

afstudereeropdracht

Tijdens Digital Creators Expo presenteren onze studenten hun ICT producten.

Leerroutes

Bij HBO-ICT heb je de mogelijkheid om je te ontwikkelen tot een brede ICT professional of een ICT specialist. Momenteel kun je kiezen uit vijf verschillende richtingen in de ICT, de zogenaamde leerroutes. Een specialist word je door te kiezen voor themasemsters, stages en een minor in de richting waarin jij je wilt ontwikkelen. Wil je een brede ICT professional worden dan kun je vanaf semester drie grotendeels zelf bepalen wat je gaat leren. Bekijk hieronder de richtingen die nu worden aangeboden.

Game Development

Games zijn uitgegroeid tot een van de grootste vormen van entertainment ter wereld. Serious Games laten zien dat games meer kunnen zijn dan vermaak. Bij Game Development maak je kennis met beide vormen. De leerroute geeft je de handvatten om in teamverband games te ontwikkelen voor verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de creatieve industrie. Je wilt leren hoe je games kunt programmeren, van engine tot gameplay. Daarnaast ben je leergierig, technisch en initiatiefrijk. In de leerroute krijg je de mogelijkheid om deze kwaliteiten in te zetten, want er is veel ruimte voor experiment.

Cyber Security

Bijna dagelijks bereikt ons nieuws dat overheid of bedrijven te maken hebben met cyberaanvallen van hackers en met datalekken of ransomware. Erkende digidisrupties zoals blockchain, robotisering en internet of things vragen om specialisten die kunnen zorgen voor een stabiele en veilige ICT-dienstverlening.

Bij de leerroute Cyber Security (voorheen System and Network Engineering) leer je technische infrastructuren analyseren, ontwerpen, realiseren en beheren op basis van een systeem- en netwerkarchitectuur. Hiervoor moet je nauwkeurig kunnen werken en geïnteresseerd zijn in besturings- en computersystemen, nieuwe technologieën en internet. Je adviseert bedrijven welke ICT-oplossing het beste is voor hun organisatie en zorgt voor stabiele, veilige verbindingen, netwerken en systemen.

Business IT & Management

Bedrijven kunnen door middel van ICT efficiënter werken. Afstemming tussen business en ICT binnen het bedrijfsleven wordt steeds belangrijker. Door je adviezen over de keuze en haalbaarheid van ICT-oplossingen worden bedrijfsprocessen verbeterd.

In deze leerroute doe je de kennis en ervaring op die nodig is om de brug te slaan tussen bedrijfsstrategie en ICT. Je bent een echte netwerker die zowel de taal van het management, de gebruiker en de programmeur spreekt. Deze sociale vaardigheden combineer je met kennis van ICT, waardoor je projecten soepel laat verlopen. Zo maak je innovatieve ICT-toepassingen mogelijk, die bedrijven helpen om efficiënter en tegelijk klantvriendelijker te werken.

Software Engineering

Slimme toepassingen vragen soms om complexe softwaresystemen. Denk aan gebruiksvriendelijke software voor een groothandel, of een slimme webapplicatie voor een muziekfestival. Vooral de vraag naar hoogopgeleide programmeurs, ontwikkelaars en securityspecialisten is groot.

Binnen deze leerroute verdiep jij je in functionele, betrouwbare en gebruiksvriendelijke softwaresystemen. Samen met andere studenten ontwerp en ontwikkel je software voor het onderwijs, de gezondheidszorg, de overheid en organisaties in de zakelijke dienstverlening. Daarbij luister je goed naar de wensen van de klant. Je leert programmeren op het hoogste niveau in verschillende programmeertalen en volgens de nieuwste ontwikkelmethoden.

Technische Informatica

Hardware en software zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden: van robots in industriële productiestraten tot besturingssystemen van tablets en smartphones. In de leerroute Technische Informatica leer je om te programmeren voor zowel hard- als software.

Je leert specifiek hoe je hardware en software programmeert voor Embedded Systems, Industrial Automation en Robotica. Voor deze leerroute is het van belang dat je leergierig bent: je wilt begrijpen hoe techniek werkt. Verder heb je wiskundig inzicht, een nieuwsgierige houding en werk je graag in teamverband. Na deze leerroute ben je in staat om innovatieve ICT-oplossingen te ontwikkelen en te onderhouden, waaronder computernetwerken, processoren, robotica en embedded systems.

Vakken

In de basisfase volg je bij de leerroutes Technische Informatica, Cyber Security en Software Engineering vakken zoals Programming, Databases en Infrastructure. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Wiskunde. In deze fase volg je ook specifieke vakken van jouw gekozen leerroute. In de vakken leer je op verschillende manieren: via hoorcolleges, werkcolleges, practica, opdrachten en miniprojecten. Steeds ben je bezig met het verwerven van de (sub-)competenties die je nodig hebt om een goede ICT’er te worden. Bij de leerroutes Business IT & Managagement en Game Development ga je vooral aan de slecht met het maken van ICT producten. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt leer je tijdens de projecten.

Benieuwd naar je vakken? Lees hiervoor onze studiegids.

Projecten met impact

In een project werk je samen aan een product voor een opdrachtgever. Uiteraard doe je dit in een team. Er zijn daarbij ook workshops en trainingen waarin je kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om het project succesvol af te ronden. Uitgangspunt van elk project is een op te leveren eindproduct en het liefst een product die bijdraagt aan een betere wereld. Bekijk hieronder de video van onze studenten die voor verzorgingstehuis AMSTA aan de slag mochten om ouderen meer te laten bewegen met ICT.

Productpresentatie van studenten bij verzorgingstehuis AMSTA

Professional Skills

Gedurende de hele basisfase loopt naast de projecten het programma Professional Skills, waarin jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Er wordt aandacht besteed aan projectvaardigheden, communicatieve vaardigheden en loopbaanbegeleiding.

 

Titel en diploma

Na het afronden van HBO-ICT ontvang je het diploma HBO-ICT en mag je de titel Bachelor of Science voeren. De leerroute die je hebt gekozen wordt niet vermeld op je diploma.

Bekijk studieprogramma jaar 2, 3 en 4
Hoeveel tijd kost HBO-ICT je per week?
Haal meer uit je opleiding
Vraag hier de beknopte opleidingsflyer aan (PDF)
(opent in nieuw venster)