Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-ICT

Iets voor jou?

Heb je interesse voor apps, game development of opkomende technologieën zoals blockchain, big data, A.I. en virtual reality? Wil je nadenken over de inzet van robots in de zorg, of hoe bedrijven hun data beter kunnen beveiligen? Of wil jij ICT-oplossingen ontwikkelen die bedrijven efficiënter laten werken? Dan is de opleiding HBO-ICT iets voor jou.

Kom kennismaken
HBO-ICT introductie

Dit ga je doen

In het eerste 1,5 jaar bij HBO-ICT volg je vakken die de basis vormen voor jou als toekomstige ICT-specialist. In de laatste 2,5 jaar specialiseer je je via een leerroute: Business IT & Management, Game Development, Software Engineering, Cyber Security of Technische Informatica.

Zo ervaren studenten HBO-ICT
Jaar 1

In de eerste 1,5 jaar volg je vakken die de basis vormen voor alle ICT’ers en werk je tijdens projecten in teamverband aan producten voor echte opdrachtgevers. Daarnaast word je gecoacht in de ontwikkeling van je professionele vaardigheden.

Jaar 2

In de verdiepingsfase volg je een stage en themasemesters (keuzeprogramma). Themasemesters zijn programma’s van een half jaar, ontwikkeld samen met bedrijven rond actuele ICT-thema’s zoals Internet of Things, Applied Artificial Intelligence of Big Data.

Jaar 3

In jaar drie volg je ook een minor. Een minor duurt net als een themasemester ook een half jaar en mag je volgen buiten je opleiding. Bijvoorbeeld psychologie of marketing. De volgorde van je stage, themasemesters en minor wordt zowel bepaald door je studievoortgang en als door jouw keuze voor bepaalde themasemesters. Met assessments en een portfolio toon je aan wat je kunt en wordt duidelijk waar je nog aan moet werken.

Jaar 4

In het laatste semester rond je je opleiding af met een afstudeeropdracht of een aantal kleine opdrachten die je uitvoert binnen een bedrijf.

Bekijk het studieprogramma

Toelatingseisen

Havo, vwo of mbo 4

Je hebt een havo-, vwo- of mbo 4-diploma. Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je deelnemen aan het 21+-toelatingsonderzoek.

Lees meer over toelating

Benodigde tijd

40 uur per week

Bij deze opleiding heb je minimaal 21 contacturen per week in het 1e studiejaar. Daarnaast besteed je 19 uur per week met studenten aan projecten en onderzoeken, maak je opdrachten en bereid je je voor op lessen en tentamens.

Lees meer over studielast

Kosten

Collegegeld en extra kosten

Naast het jaarlijks vastgestelde collegegeld moet je rekening houden met ongeveer € 400 per jaar voor boeken, readers en vakmaterialen. Houd ook rekening met de aanschaf van een laptop.

Lees meer over studiekosten

Waarom HBO-ICT aan de HvA?

  • Je hebt de keuze uit 5 leerroutes: Business IT & Management (BIM), Cyber Security (CS) en Software Engineering (SE), Technische Informatica (TI) en Game Development (GD).
  • In de dynamische stad Amsterdam werk je samen met interessante bedrijven met uiteenlopende vraagstukken.
  • Je kunt je opleiding inkleuren met een breed aanbod: een themasemester, minor (keuzeprogramma) en stage (in het buitenland)
  • Je gaat aan de slag met ICT-vraagstukken voor de samenleving van morgen. Projecten die je uitvoert, hebben een positieve impact op mens en/of samenleving.
  • Je werkt met nieuwe technologieën zoals Blockchain en Quantum computing.

Voor wie?

  • Je hebt grote interesse voor ICT.
  • Je bent een puzzelaar met geduld en doorzettingsvermogen.
  • Je bent creatief en vindingrijk.
  • Je bent een echte maker