Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

HBO-ICT

Hoeveel kost studeren?

Studeren kost geld. Naast het jaarlijkse collegegeld, moet je ook rekening houden met andere uitgaven om je studie te bekostigen. Op deze pagina vind je meer informatie over kosten die je maakt als je gaat studeren.

Collegegeld

De collegegeldtarieven worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het wettelijk collegegeldtarief voor studiejaar 2022-2023 bedraagt € 2.209. Dit bedrag kan verschillen afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Check daarom de collegegeldmeter(opent in nieuw venster)

Start je voor het eerst met een opleiding aan het hbo of de universiteit? Dan betaal je de helft van het collegegeld. Voor het studiejaar 2022-2023 bedraagt het wettelijk verlaagd collegegeld € 1.104. Alle voorwaarden vind je op de website van de Rijksoverheid(opent in nieuw venster).

Overige kosten

Naast het collegegeld moet je rekening houden met studiekosten voor boeken, readers en vakbenodigdheden. De kosten in het eerste jaar bedragen ongeveer € 400,-. Houd daarnaast ook rekening met de aanschaf van een laptop. Je hebt een eigen laptop (Windows, Unix of MacOS) nodig om te kunnen werken met ontwikkelomgevingen en om deel te kunnen nemen aan digitale toetsen. Veel laptops zijn hier tegenwoordig geschikt voor.  Je laptop moet aan de volgende configuratie-eisen voldoen:

  • Een werkgeheugen van minimaal 8GB. Voorkeur gaat uit naar 16GB
  • WiFi (draadloos netwerk)
  • Een harde schijf van minimaal 250GB. Bij voorkeur SSD
  • Een schermresolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels
  • Minimaal een i5 processor
  • Voor de richtingen waarbij ook met games/graphics wordt gewerkt, is een dedicated grafische kaart van ATI of NVidia met minimaal 1 GB geheugen vereist.

We raden de aanschaf van zogenoemde netbooks of tablets af, omdat de processorcapaciteit, intern geheugen en grafische mogelijkheden voor veel toepassingen niet toereikend zullen zijn.

Wat kost studeren?

Houd naast collegegeld en studiematerialen rekening met kosten voor bijvoorbeeld levensonderhoud en verzekeringen. Wil je weten met welke kosten je allemaal rekening moet houden? Lees het Nibud Studentonderzoek(opent in nieuw venster).

Studievoorschot

Voor het financieren van je opleiding kun je een lening afsluiten bij de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie over dit studievoorschot op de DUO-website(opent in nieuw venster). Heb je vragen over bijvoorbeeld aanvullende beurs, ov-kaart, rente of het terugbetalen van je lening? Neem dan contact met op met DUO(opent in nieuw venster).