Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Melody is enthousiast over de veelzijdigheid van de opleiding

'HBO-ICT biedt heel veel kansen. Ik kan alle kanten op’

Melody Holt foto testimonial

'Data verzamelen, programmeren. Het kan allemaal'

Richting mijn eindexamen twijfelde ik tussen een aantal opleidingen, maar bij de HvA werd ik gelijk enthousiast. Een aantal studenten van HBO-ICT vertelde over een project dat ze hadden gedaan en waarbij ze een access point hadden gemaakt voor in een vliegtuig. Ze legden ook iets uit over programmeren. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan verdiepen: ik leende boeken over Python, leerde de basistermen en bekeek tutorials op YouTube. Dat puzzelen lag me wel. Daar wilde ik meer mee doen en ik schreef me in voor HBO-ICT.

Altijd een hulplijn in de buurt
Alhoewel die voorkennis over programmeren niet noodzakelijk is, heeft het mij wel geholpen tijdens het eerste jaar. Soms lukte het programmeren niet gelijk, maar met wat doorzettingsvermogen en hulp van docenten en medestudenten kwam ik er altijd uit. Dat is dan extra leuk. En het was fijn om te merken dat er altijd een hulplijn dichtbij is; je kunt hier op elkaar terugvallen. Zo lang je maar aan de bel trekt als je vastloopt.

Voorspellingen op basis van data
Tijdens de opleiding werk je veel aan groepsopdrachten. Ik ben voor mijn gevoel niet degene die in een groep het voortouw neemt, maar gaandeweg doe ik dat wel als het gaat om plannen en structuur aanbrengen. Ik vind het zelf ook fijn om te weten dat we op schema lopen. En ik ben behulpzaam; mijn teamgenoten kunnen altijd bij mij terecht met vragen. In het derde jaar van de opleiding volgde ik het themasemester Big Data, waarin je aan de slag gaat met grote hoeveelheden data. Mijn groep kreeg de opdracht om een winddashboard te maken voor het Sailing Innovation Centre: een visualisatie op basis van informatie over windkracht en luchtdruk. Zeilen is een tactische sport, waarbij het begrijpen van de wind op locatie een belangrijke factor vormt in de voorbereiding. Onze output helpt de Nederlandse Olympische zeilers van Team Allianz om zich optimaal voor te bereiden op de Spelen van 2024 in Marseille.

‘HBO-ICT biedt heel veel kansen. Ik kan alle kanten op’

Nog alle kanten op
Vanuit het themasemester rolde ik in een bijbaan. De docent die het project coördineerde, zag dat ik het leuk vond om met data te werken en vroeg me of ik student-assistent wilde worden. Nu ben ik betrokken bij het project Future Charging, dat gericht is op elektrische laadpalen in Nederland. Er is een complete database opgebouwd waar gebruikers informatie kunnen vinden over elektrische laadpalen. Het is mijn rol om die data te verzamelen en onderhouden. Heel interessant, maar ik ben ook bezig met het thema Cyber Security en ondertussen houd ik het programmeren bij. Wat dat betreft kan ik nog alle kanten op. Dat is ook zo fijn; HBO-ICT biedt heel veel kansen.