Logo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpaginaLogo Hogeschool van Amsterdam – link naar startpagina

Verhaal

Het doorzettingsvermogen van Yung Hui

Begonnen aan de opleiding zonder programmeerervaring en nu helpt hij anderen

HBO-ICT

‘Het is heel tof als het lukt om een programma werkend te krijgen’

Toen ik begon met de opleiding HBO-ICT had ik geen enkele ervaring met programmeren. Tijdens de open dag deed ik een proefles en daar werd ik gelijk enthousiast van. Mijn vader heeft zelf een achtergrond in Technische Informatica . Door hem wist ik een beetje wat ICT inhield, dus ik schreef me in. Dat pakte heel goed uit.

Vanaf nul beginnen

In het begin was het wel aanpoten, het tempo ligt hoog. Toch is het ook zonder enige ervaring goed te doen. Je kunt vanaf nul beginnen, als je je maar inzet. Docenten leggen alles helder uit en er zijn altijd studentassistenten en medestudenten die je graag helpen. Ook op het online platform van de opleiding kun je terecht met vragen, net als in real life op de campus. Daar heb ik zeker gebruik van gemaakt. Je vindt elkaar hier snel. Dat sociale aspect is belangrijk, je kunt niet alleen maar in je eentje naar een computerscherm staren om een (ingewikkeld) probleem op te lossen. Vraag anderen om hulp als je het nodig hebt.

Yung Hui aan het solderen

Andere mensen helpen

Toen ik eenmaal de technische basiskennis had, kon ik daar in het tweede semester op voortborduren. Ondertussen vroeg een docent mij om mee te kijken met een scholier die vastgelopen was tijdens de studiekeuzecheck (SKC). Vanuit daar rolde ik door naar het ontwikkelen van een automatisch nakijkprogramma van de SKC. Binnen een enorm kort tijdbestek heb ik samen met een medestudent een tool gelanceerd die ook nu nog steeds gebruikt wordt. Het voelt heel goed als zoiets lukt. En ik ontdekte dat mensen op weg helpen en kennis delen mij goed ligt. Ik werd student-assistent en hielp andere studenten zowel op technisch vlak als door middel van coaching.

Zelf voor de klas

Programmeren an sich vind ik ontzettend leuk. Het kan ook frustrerend zijn als je denkt dat iets moet werken en je bent een komma vergeten. Als het dan toch lukt om een programma werkend te krijgen en het voldoet aan de verwachtingen, dan is dat heel tof. Ik hou ervan om nieuwe concepten te verzinnen en mee te denken over oplossingen. Maar ik vind het ook heel leuk om instructies te geven en dingen uit te leggen. Misschien wil ik wel parttime docent worden. Ik houd de optie zeker open.