Hogeschool van Amsterdam

Studieprogramma

Communication and Multimedia Design

Bij CMD in Amsterdam doorloop je het hele ontwerpproces van begin tot eind, dus van idee tot gerealiseerd product. De volgende specialisaties staan centraal:

  • Interaction Design; je bedenkt de manier waarop mensen een product kunnen bedienen en gebruiken.
  • Front-end Development; je maakt het zichtbare gedeelte werkend, bijv. van een app.
  • Visual Interface Design; je zorgt er voor dat mensen jouw product niet alleen mooi vinden, maar ook dat het de juiste sfeer weergeeft.  

Het gaat tijdens de hele studie dus om het bedenken, technisch werkend maken en 'mooi maken' van digitale producten. Dat betekent niet dat je per se moet uitblinken op technisch vlak. Er is van alles mogelijk; je bepaalt zelf op welke specialisatie je de nadruk legt.

Benieuwd naar je vakken? Lees hiervoor onze studiegids. Neem ook eens een kijkje op onze portfoliosite cmd-amsterdam.nl/curriculum voor een visuele weergave van het huidige onderwijsprogramma van onze CMD-studenten (studiejaar 2019-2020).

PROJECTEN

Ieder studiejaar werk je bij CMD aan projecten. Een project is een ontwerpopdracht waarin je jouw geleerde skills combineert en in de praktijk brengt. We lopen altijd verschillende fases door van het ontwerpproces; creativiteit, idee-ontwikkeling, conceptualisatie, evalueren en onderzoeken maken hier dan deel van uit.

Je zit in een klas met ongeveer 25 studenten. Veel vakken volg je in werkgroepen waar je in kleinere projectteams samenwerkt. Binnen een project gaat het vaak om een specifieke fase van het ontwerptraject. We werken bij deze projecten samen met verschillende Amsterdamse partijen. In het verleden hebben onze studenten opdrachten uitgevoerd voor Artis, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Museum en het AMC.

Hieronder zie je een voorbeeld van een studentenproject uit het derde jaar. 

Project Promptus

Promptus is een smartphone applicatie die studenten helpt om hun tijd efficiënt te besteden. Tijdens schoolgerelateerd werk kun je met deze app notificaties uitstellen zodat je je beter concentreert en doelgericht kunt werken.

Onderzoek

Onderzoek is een belangrijk onderdeel bij CMD in Amsterdam. Tijdens de studie werk je altijd aan praktijkgericht onderzoek gericht op jouw ontwerp. Je maakt daarbij gebruik van de CMD-methods cards; een speciaal voor CMD in Amsterdam ontworpen kaartenset met onderzoeksmethoden voor ontwerpgericht onderzoek.

Daarnaast is er het Kenniscentrum FDMCI dat onderzoek doet naar de ontwikkelingen op het gebied van digitale media en de creatieve industrie. Als student kun je in labs samenwerken met onderzoekers van de lectoraten, toonaangevende (internationale) bedrijven, en maatschappelijke organisaties. Bezoek de website van het Kenniscentrum FDMCI voor meer informatie.

Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Jouw ontwikkeling staat bij ons centraal. Daarom heb je een studieloopbaanbegeleider (CMD-docent) die je coacht tijdens je hele studie. Daarnaast helpt je SLB’er je reflecteren over de juiste mindset als ontwerper: proactief, verantwoordelijk, innovatief, flexibel en gericht op het leveren van je beste werk. Zo kun jij je optimaal ontwikkelen tot een CMD'er die klaar is om de arbeidsmarkt op te gaan.

Ilayda Kucukosmanoglu - Alumnus CMD

Als CMD’er zorg je voor de experience van de gebruiker. Beleving is belangrijk.

Lees verder
Gepubliceerd door  Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie 7 juli 2020