Kenniscentrum Maatschappij en Recht

NFK aanmoedigingsprijs voor onderzoek ‘Werk na kanker’

5 dec 2018 16:00

Ingrid Boelhouwer ontving van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten (NFK) de aanmoedigingsprijs voor haar promotieonderzoek ‘Werk na kanker’. Boelhouwer is docent-onderzoeker bij de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hogeschool van Amsterdam onderzoekt waar mensen die kanker hebben gehad tegenaan lopen op hun werk en hoe werkgevers hiermee om kunnen gaan.

Weer terug op de werkvloer

In Nederland krijgen elk jaar meer dan 100.000 mensen te horen dat zij kanker hebben. Doordat de behandeling ervan beter wordt en de overlevingskans stijgt, kunnen steeds meer van hen daarna weer aan het werk of zelfs blijven werken. Het is echter niet vanzelfsprekend om na deze ziekte weer te kunnen werken zoals ervoor.

Hoe praat je erover met collega’s? Wat kan je werkgever doen? En hoe ligt het verband tussen late gevolgen van kankerbehandeling – zoals vermoeidheid en concentratieproblemen – met werkvermogen? En hoe is het werk dan het beste in te richten?

Aandacht voor late effecten

Begin dit jaar organiseerde NFK een expertmeeting over de late gevolgen van kanker op werk. Experts vanuit verschillende disciplines kwamen bijeen met een gemeenschappelijk doel: meer aandacht en begeleiding voor de late effecten van kanker in de werkomgeving. Vanuit de HvA was Ingrid Boelhouwer hierbij aangesloten. Totaal gaf NFK drie aanmoedigingsprijzen aan mensen die zich inzetten voor meer aandacht voor kanker en werk.

Over het onderzoek ‘Werk na kanker’

Het onderzoek duurt vier jaar en is opgebouwd uit verschillende fases: dataverzameling onder werkenden waarbij de diagnose kanker is gesteld, interviews met HR-medewerkers en andere professionals die werkenden na kanker begeleiden en focusgroepen met werkenden die kanker hebben gehad. Mensen die twee tot tien jaar geleden de diagnose kanker hebben gehad kunnen nog tot eind 2018 meedoen aan het onderzoek door de vragenlijst in te vullen. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op hva.nl/werknakanker.