Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Deze producten van ArenA-plastic zie je op de Dutch Design Week

HvA en ArenA schreven design challenge uit i.s.m. Amsterdam Made

23 okt 2017 13:11 | Afdeling Communicatie

Drie ontwerpers van collectief Amsterdam Made presenteren hun herontwerp van oud Arena-plastic tijdens de Dutch Design Week 2017. De resultaten, waaronder een kinderwipstoel en een amfoor, zijn van 21 t/m 29 oktober te zien in het Klokgebouw in Eindhoven.


De ontwerpers zijn de ‘design challenge’ aangegaan die de Hogeschool van Amsterdam onlangs had uitgezet, samen met de Amsterdam ArenA en Amsterdam Made. De opdracht van deze design challenge? Maak een nieuw, duurzaam product van de oude stadionstoelen, waarin de emotionele waarde van het materiaal terugkomt. Drie ontwerpstudio’s kregen een workshop en begeleiding van HvA-onderzoekers, en gingen vervolgens in zes weken aan de slag met de opdracht.

Amfoor 'Ajax the Great'


Amfoor met emotionele waarde

Studio Polimeer maakte een object dat de emotionele waarde van het Arena-plastic uitdraagt. Het object, genaamd 'Ajax the Great',  is een amfoor (een kruik, waarop vaak de Griekse held Ajax figureerde). Deze amfoor bestaat uit twintig schijven, die voor de twintig jaar ArenA staan.

Met dit prototype willen de makers fans oproepen om gezamenlijk nog een variant in het groot te maken. Dat kunstwerk kan dan in het stadion komen te staan, ter herinnering aan de eerste twintig jaar Amsterdam ArenA.

Stoel door Hamerhaai

Relaxstoel

Studio Hamerhaai ontwierp een ‘relaxstoel’, een stoel met stalen frame (foto). Het achterliggende idee is dat het actieve stadionstoeltje na jarenlang trouwe dienst nu is veranderd in een luie stoel.

Kinderwipstoel

De studio Bee Inc (ontwerp door AAT art & technology) ontwierp twee kinderstoelen: een schommelstoeltje annex slee, genaamd Johan, die samengesteld is uit twee rugleuningen (bovenste foto). En stoel Sjaak, samengesteld uit twee zittingen.Tweede leven

Dat het twintig jaar oude ArenA-plastic een tweede leven kan krijgen, blijkt uit onderzoek dat de Hogeschool van Amsterdam (HvA) onlangs uitvoerde. De onderzoekers constateerden dat het materiaal tot een nieuw product kan worden omgevormd met een aantal technieken, waaronder 3D-printen. Ook slaagden de HvA'ers erin nieuwe stoeltjes te maken uit de oude stadionstoelen.

Op de Dutch Design Week is ook een stoelmodel van kantoormeubelfabrikant Ahrend te zien, dat al in de Ajax fanshop verkocht wordt, evenals een stoelontwerp van de Hogeschool van Amsterdam.

De oude Arena-stoeltjes

De prototypes zijn dit najaar te zien op verschillende exposities. Daar wordt onderzocht hoe bezoekers de producten waarderen,  en hoe dit samenhangt met het zichtbare hergebruik en de emotionele waarde van het materiaal. De onderzoekers maken deel uit van een netwerk van lectoraten (onderzoekscentra van hogescholen) die zich buigen over hoe ontwerp kan bijdragen aan een duurzame toekomst.

Neem voor meer informatie over de tentoongestelde werken contact op met HvA-docent Annelies de Leede: 06-52065103/ a.l.m.de.leede@hva.nl. Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met lector Circulair Ontwerpen en Ondernemen Inge Oskam.