Kenniscentrum Techniek

Perle Russel ontvangt Professional Doctorate-beurs

29 jan 2024 14:03 | Afdeling Communicatie

Perle Russel ontvangt een beurs voor de landelijke pilot Professional Doctorate (PD). Daarmee is ze de eerste HvA-kandidaat binnen het PD-domein Techniek & Digitalisering. Met het PD introduceert het hbo een eigen doctoraatstraject, gericht op onderzoek in de praktijk. Russel richt zich met haar onderzoek op het ontwikkelen van een interactieve tool die complexe besluitvorming binnen het forensisch domein ondersteunt.

Perle Russel werkt sinds 1 januari voor de HvA bij de lectoraten Forensisch Onderzoek en de Dynamiek van Forensische Sporen. Met haar onderzoek wil Russel het proces van opsporing en vervolging verbeteren, door forensische professionals te ondersteunen bij het nemen van beslissingen in het strafproces.

Dat is nodig omdat veel beslissingen in het forensisch onderzoek nu op basis van ervaringen en aannames tot stand komen. Maar forensische professionals krijgen geen feedback over de gevolgen van hun beslissingen. Verkeerde aannames kunnen zo leiden tot suboptimale beslissingen, zonder dat de forensische professionals of de ketenpartners dit ontdekken. Russel wil hier met haar PD-traject verandering in brengen.

Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut, het Openbaar Ministerie en de Politie. Russel krijgt begeleiding van lectoren Bas Kokshoorn en Christianne de Poot.

'Dit doctoraatstraject biedt mij de mogelijkheid om direct samen met de praktijk aan de slag te gaan', zegt ze. 'Daardoor kan ik de meest relevante data en gegevens in mijn onderzoek meenemen en uitgebreid kennismaken met de verschillende fases van en perspectieven op het forensisch onderzoeksproces. Daarnaast kan de praktijk direct gebruikmaken van de gevonden resultaten bij het nemen en onderbouwen van beslissingen.'

MEER WETEN?

Op deze pagina vind je meer informatie over het onderzoek van Perle Russel. Binnen de domeinen Gezondheid & Welzijn en Kunst + Creatief, zijn in 2023 drie HvA’ers gestart met hun PD-traject. Bekijk de pagina promoveren om meer te lezen over de landelijke pilot Professional Doctorate aan de HvA.

Over het professional doctorate

Het professional doctorate is een promotietraject gericht op de (beroeps)praktijk. Je wordt opgeleid tot hooggekwalificeerde, onderzoekende professional die oplossingen bedenkt voor complexe vraagstukken. Het traject duurt gemiddeld drie tot zes jaar. Tijdens deze periode ontwikkel je handelingskennis, processen en producten zodat je interventies tot stand kunt brengen en daadwerkelijk verandering in gang zet.