Kenniscentrum Techniek

AI CITY installatie – INCUBATOR in NEMO Science Museum

AI en het maken van de stad

23 mrt 2022 12:03

Ontelbare sensoren en algoritmes die registreren, analyseren en sturen wie we zijn, wat we doen, hoe we ons voelen. In de multimedia-installatie AI CITY – INCUBATOR, tot 1 mei 2022 te zien in NEMO De Studio van het NEMO Science Museum, verbeeldt de Russisch-Nederlandse kunstenaar Vladimir Grafov de onstuitbare opmars van kunstmatige intelligentie (AI) in de stad. De installatie is de uitkomst van het co-creatieproject AI City, een samenwerking tussen Marineterrein Living Art Lab, Media Architectuur Biënnale, HvA-lectoraat Bouwtransformatie, AMS en Grafov.

Als testomgeving voor het project ontwikkelde het AI City-projectteam samen met kunstenaar Grafov de Incubator. Deze multimedia-installatie is uitgerust met laser- en geluidsapparatuur en een schaalmodel van het Marineterrein in Amsterdam. In deze doorzichtige cilinder van pakweg een bij twee meter ervaart de bezoeker in vier stappen hoe AI de omgeving systematisch scant, analyseert en stuurt. ‘Bezoekers zien ineens van alles gebeuren in de gebouwen van mensen die er doorheen lopen,’ vertelt Frank Suurenbroek, lector Bouwtransformatie bij de HvA en mede-initiatiefnemer. ‘Met de installatie laten we zien wat de impact van AI op onze stad is en maken we inzichtelijk hoe het werkt.’

De partners kwamen op het idee tijdens de Media Architectuur Biënnale die het lectoraat Bouwtransformatie in 2021 samen met het lectoraat Civic Interaction Design en de Universiteit Utrecht in Amsterdam organiseerde.

Discussie-sessies

De installatie is aanzet tot een reeks discussie-sessies over AI in de stad. ‘De vraag hoe we met AI gezamenlijk de vorm van de stad kunnen bepalen staat hierin centraal,’ aldus Suurenbroek. Meer weten? Houd de website livingartlab.nl in de gaten.

Project Morgen

De AI City – INCUBATOR is tot 1 mei 2022 te zien in Project Morgen in NEMO De Studio (gebouw 027F).