Hogeschool van Amsterdam

Kenniscentrum Techniek

Innovatie bij de HvA: van project tot onderneming

4 feb 2016 12:23 | Urban Technology

Urban Technology is regelmatig direct betrokken bij de meest bijzondere studentenprojecten. In het Innovatielab werken studenten Engineering aan innovatievraagstukken direct uit het bedrijfsleven of vanuit een van onze onderzoeksprojecten. En ook vanuit een van onze minoren ‘Start up Your Business in Technology, die volledig in het teken staat van ondernemerschap, worden veel mooie dingen bedacht. Van (pratende) prullenbakken van gerecycled materiaal tot skateboards van plastic tot een drijfvuilboot. Het zijn allemaal vindingen van HvA-studenten.

THE PLASTIC WHALE
Stichting The Plastic Whale vist bergen plastic afval uit de grachten, en wilde iets laten maken van alle petflessen en doppen. De studenten maakten voor hen in het Innovatielab een mal voor de doppen, en hebben vervolgens de plasticoven in de Leeuwenburg tot hoge temperaturen gestookt. Zij lieten het plastic onder druk afkoelen, zodat een hard skateboard ontstond. De studenten maakten ook een doorzichtig skateboard van de petflessen zelf. Tijdens een van de edities van de terugkerende innovatielabmarkt toonden de studenten het eindproduct aan de bezoekers.

UP YOUR GARBAGE
Studentonderneming Up Your Garbage ontwikkelt ‘pratende prullenbakken’. ‘Afval wordt grondstof,’ is hun motto. Er zijn verschillende prullenbakken waarmee afval kan worden gescheiden: het materiaal van het deksel geeft aan wat er de in bak moet. De prullenbak geeft ook verschillende signalen af om de aandacht te trekken zoals ‘Hé, heb je nog afval?’ en ‘Dank u wel’ als je er iets in gooit en hij licht ook op. Een prototype is inmiddels een paar keer getest in de kantine van HvA-locatie Leeuwenburg.  

MUSHBIN
Mushbin heeft net als Up Your Garbage een afvalsysteem dat scheiden van afval wil bevorderen. Ook Mushbin maakt gebruik van gerecyclede grondstoffen, maar ze kiezen er vanuit esthetisch oogpunt voor om deze materialen niet zichtbaar te maken aan de buitenkant. Zowel Mushbin als Up Your Garbage pitchten onlangs hun onderneming voor een vakjury tijdens het SYBIT Startup Event 2016.


DE NAUTONOMOUS
De Nautonomous is een onbemande drijfvuilnisboot die zelf afval opspoort en uit het water vist. Ideaal voor grote evenementen in Amsterdam als de GayPride. De Nautonomous herkent afval als hij het tegenkomt en dan begint de lopende band te draaien. Op die band zitten een soort plastic ‘vingers’ waarin het afval vasthaakt. De band transporteert het afval vervolgens naar de grote bak achterop de boot. Wanneer de ingebouwde software registreert dat de bak vol zit, dan vaart de Nautonomous terug naar zijn basis. De boot is nu nog radiografisch bestuurbaar, maar er wordt nog gewerkt aan soft- en hardware waardoor de boot volledig ‘autonomous’ zal varen.

In het Innovatielab werken tweedejaars en derdejaars studenten Engineering in multidisciplinaire teams samen. Ze doen experimenten, maken technische ontwerpen, bouwen prototypes en worden begeleid door een vakkundig docententeam. En binnen het Innovatielab kunnen studenten gebruik maken van faciliteiten, zoals een 3D printer, 3D scanner, lasersnijder en apparatuur voor het bewerken van kunststof (o.a. warmte buigen, lassen en vacuümvormen).

Naast projecten worden er ook hele ondernemingen opgestart. De minor SYBIT (Start Your Business In Technology) is een onderdeel van Start-up Tech Centre, een plek op de Hogeschool van Amsterdam waar ondernemende studenten van faculteit Techniek de kans krijgen om al tijdens hun studie een eigen bedrijf te starten en te ontwikkelen.