Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

Marloes van Verseveld wint 2e prijs met 'Onderzoek van het Jaar'

9 feb 2021 11:30 | Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding

Docent-Onderzoeker Marloes van Verseveld heeft de tweede prijs gewonnen met het jaarlijkse ‘HvA Onderzoek van het Jaar’ voor haar onderzoek ‘Anti-pestbeleid: beter professioneel handelen bij pestgedrag in het basisonderwijs’. Dit werd vanochtend bekend gemaakt tijdens de eerste HvA-Kennisparade.

Het onderzoek van Marloes richt zich op de PRIMA-aanpak, een methode die pesten tegengaat. Met haar onderzoek heeft Marloes de PRIMA-aanpak uitgebreid en vernieuwd. Pesten kan ingrijpende gevolgen hebben. Leerkrachten gaven aan dat zij moeite hadden om bepaalde vormen van pestgedrag te herkennen en daarop te reageren. De PRIMA-aanpak is een modulair lespakket voor het basisonderwijs dat zich richt op het voorkomen, signaleren en aanpakken van pesten op scholen. Wanneer alle verschillende aspecten van de PRIMA-methode werd ingezet, nam het pestgedrag op scholen af met 30 procent.

Oordeel van de jury

De jury noemt het onderzoek 'heel actueel 'en roemt vooral 'de zeer doordachte opzet van het onderzoek'. Ook valt de jury op 'hoe goed de modulaire opzet in elkaar zit.'

Marloes van Verseveld

‘Het onderzoek is maatschappelijk heel relevant’

Ron Oostdam, Onderzoeksdirecteur van het Kenniscentrum Onderwijs en Opvoeding en promotor van Marloes, is trots:
'We zijn erg blij en trots dat Marloes met haar onderzoek deze prijs heeft gewonnen. Pesten komt veel voor en veel leerkrachten hebben er ook moeite mee om daar goed op in te spelen. Tegelijkertijd weten we dat pesten zeer ingrijpende gevolgen kan hebben voor degene die gepest wordt, maar ook voor klasgenoten. In dat opzicht kan een hele klas last hebben van pestgedrag en kan dit zeer negatieve effecten hebben op de sfeer in een groep en het leren van kinderen. Het onderzoek van Marloes naar een schoolbrede aanpak om pestgedrag te voorkomen en leerkrachten te ondersteunen met allerlei praktische handvatten bij het vinden van oplossingen, is daarom maatschappelijk heel relevant.’

Meer over de prijs

Met de jaarlijkse ‘Onderzoek van het Jaar’ prijs wil de HvA een voorbeeldstellend onderzoeksproject van de Hogeschool van Amsterdam vieren en belonen. De prijs richt zich op een onderzoeksproject in de HvA dat gedaan wordt vanuit een facultair onderzoeksprogramma, kenniscentrum en/of Centre of Expertise (CoE). Er wordt jaarlijks een juryprijs en een publieksprijs uitgereikt.

NRO Verbindingsprijs

In oktober vorig jaar won Marloes van Verseveld al de NRO-verbindingsprijs met haar onderzoek.

Lancering HvA Research Database

De winnaars van de 'Onderzoek van het Jaar' prijs werden vanochtend bekend gemaakt tijdens de eerste HvA Kennisparade. Tijdens deze kennisparade ging ook de HvA Research Database live. Een nieuw, openbaar platform waar HvA-onderzoekers zich beter mee kunnen profileren zowel binnen als buiten de HvA. De informatie wordt opgehaald uit het registratiesysteem Pure. Lees meer over deze HvA Research Database. Of bekijk direct de HVA Research Database.