HvA-studenten winnen internationale vliegsimulatiewedstrijd

Avationstudenten winnen eerste en tweede prijs met een computersimulatie.

20 jun 2017 13:00 | Faculteit Techniek

Sam le Poole, vierdejaars student Aviation van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is de winnaar van de internationale vliegsimulatiewedstrijd ‘It Flies!’ die onlangs bij de Universiteit van Manchester in Engeland plaatsvond. Le Poole won met een computersimulatie van een vrachtvliegtuig dat hij in het kader van zijn afstuderen heeft ontwikkeld. Organisator van de jaarlijkse wedstrijd is het Engelse bedrijf Merlin dat vliegsimulatoren ontwerpt. In de simulatoren werden de studentontwerpen door ervaren testpiloten getest. Sam nam het op tegen studenten van zeven internationale universiteiten.

Samenwerking met TU Delft

Testpiloten, verbonden aan de Society of Experimental Test Pilots (SETP) uit Engeland, beoordeelden tijdens de wedstrijd in Manchester hoe het vliegtuig zich gedroeg op verschillende hoogtes en snelheden tijdens de start en de vlucht. Ze bekeken of dit gedrag in lijn lag met de verwachtingen op basis van het ontwerp. Stapsgewijs simuleerden ze situaties die tijdens een vlucht kunnen voorkomen. Sam Le Poole: ‘Mijn inzending is ook mijn afstudeeropdracht. Mijn eindontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met studenten van TU Delft. Zij maakten het voorontwerp van een vrachtvliegtuig binnen hun opleiding Aerospace Engineering. Het voorontwerp voldeed aan een aantal basisspecificaties, maar was nooit in de praktijk getest omdat TU Delft geen geschikte simulatoren voor dergelijke ontwerpen heeft. Het moest dus verder ontwikkeld worden.’

Testprotocollen, programmeren en simuleren

Sam ging verder met het voorontwerp, deed literatuuronderzoek en onderzocht en berekende aan welke voorwaarden het vliegtuig nog meer moest doen om tijdens de verschillende fasen van de vluchtuitvoering, zoals taxiën, start, klim, daling en landing optimaal te kunnen presteren. Sam: ‘Het luistert nogal nauw want een kleine ontwerpfout, zoals een verkeerde vleugeldikte of een verkeerde positie van een propeller kan er al voor zorgen dat het vliegtuig zich anders gedraagt dan verwacht.’

Sam stelde ook de testprotocollen op en programmeerde vervolgens de Merlin simulator van de Hogeschool van Amsterdam, zodat het eindontwerp kon worden getest. Hij werd hierbij ondersteund door docenten van de opleiding Aviation van de HvA die zelf actief zijn als piloot. Sam was hierdoor beter voorbereid dan zijn concurrenten, zo bleek tijdens de wedstrijd. De testpiloten van ‘It Flies!’ waren zeer te spreken over het ontwerp van de Nederlandse HvA-student. De prestaties lagen van alle ontwerpen het meeste in de lijn der verwachting. Sam ging met een wisseltrofee en 1.000 pond naar huis.

Tweede prijs en meest innovatieve ontwerp

Ook medestudent Mike Hartman, eveneens vierdejaars Aviation bij de HvA,  deed mee met de competitie. Met het ontwerp van een racevliegtuig werd hij tweede en hij won daarnaast ook nog de prijs voor meest innovatieve ontwerp. Het was de eerste keer dat de Hogeschool van Amsterdam aan deze competitie deelnam die sinds 2001 jaarlijks in de UK wordt gehouden.

Een testpiloot beoordeelt een ontwerp in een van de Merlin vliegsimulatoren.

Het winnende ontwerp 'Atlas' van Sam Le Poole