kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Minister Kamp probeert KIJK! een gezonde wijk app

Onderzoeksproject Fieldlab Nieuw-West op Innovation Expo

18 apr 2016 10:37 | Urban Management

Het onderzoeksproject KIJK! een gezonde wijk was aanwezig op de hogescholen beurs binnen de Innovation Expo 2016 in Amsterdam.

Tussen alle technologisch innovatieve onderzoeken was het project uit fieldlab Nieuw-West uniek op het gebied van sociale innovatie. Op de beurs presenteerden de HvA onderzoekers samen met medewerkers van het stadsdeel Nieuw-West en de GGD de ontwikkelde participatieve app. Minister Henk Kamp die de beurs bezocht was zeer geïnteresseerd in de mobiele KIJK! app en had bijzondere waardering voor het doel: de wijk gezonder maken en buurtbewoners daarbij betrekken.

Interactief aan de slag in je eigen wijk

Met de app kunnen buurtbewoners interactief aan de slag met gezondheidsaspecten in hun eigen wijk. Ze beoordelen individueel hoe ze hun buurt ervaren en verdienen daarmee punten. Verder krijgen ze via de app opdrachten om interactief de buurt in te gaan en daarbij nieuwe buurtgenoten te ontmoeten. "Het unieke aan dit concept is dat ze bij de ontwikkeling zijn betrokken en ook bij de ontwikkeling van een website voor de gezonde wijk. We hebben meer dan 350 bewoners van Slotermeer gesproken in de afgelopen maanden."aldus projectleider Lea den Broeder.

De Innovation Expo 2016

De Expo met 200 exposanten vanuit Green deals en Topsectoren, werd bezocht door vele Europese ministers in het kader van de Eurotop. Maar ook was er een Nederlandse delegatie waaronder Melanie Schultz van Haegen o.a. om Europese richtlijnen te bedenken voor zelfrijdende auto's. De officiële opening van de Expo werd gedaan door Mark Rutte. Minister Henk Kamp opende een bio-based huis en vervolgens bezocht hij de stand van KIJK! een gezonde wijk waar hij in gesprek ging met HvA onderzoekers en daarbij testte hij de KIJK! app.

Fieldlab Nieuw-West

Het onderzoek wordt uitgevoerd in het fieldlab Nieuw-West, een geografisch gebied waar de onderzoekers en studenten van HvA speerpunt Urban Management samenwerken met medewerkers van de gemeente en o.a.de GGD, bewonersorganisaties en woningcorporaties.

Meer info over fieldlabproject KIJK! een gezonde wijk

Meer info over de Expo

Innovation Expo stand van de Vereniging Hogescholen en HvA onderzoeksproject KIJK! Een gezonde wijk

Minister Kamp is geinteresseerd in de app die mede is ontwikkeld door bewoners voor KIJK! Een gezonde wijk