Hogeschool van Amsterdam

kenniscentrum faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie

Symposium van de Association of Internet Researchers (AoIR)

30 jun 2019 15:21 | Kenniscentrum Digitale Media en Creatieve Industrie (CREATE-IT)

Op 24 juni sprak Esther Hammelburg in Urbino (Italië) op een symposium van de Association of Internet Researchers (AoIR). Het symposium draaide volledig om de vraag hoe we alledaagse online praktijken die steeds meer afgeschermd en tijdelijk zijn goed kunnen onderzoeken.

Esther deelde er de ervaringen die ze opdeed in haar promotieonderzoek naar live-belevingen. Daarin zet ze digitale methoden in, maar leunt ook vooral op etnografische methoden om te zien hoe live-belevingen rond events vormkrijgen met media. ‘Als je wilt weten hoe mensen een event met media beleven, en hoe ze media inzetten om hun live-ervaringen te delen, dan moet je je onder hen begeven, ze zien en met ze in gesprek gaan,’ vertelt Esther. Zelf heeft ze uitvoerig geobserveerd en 379 mensen geïnterviewd in drie grote events in 2017 en 2018.

Esther liet in haar presentatie zien hoe mensen in events op verschillende manieren uitdrukken dat ze erbij zijn. Ze vertelde dat eventbezoekers vaak een specifieke sociale cirkel, een specifiek publiek, willen bereiken met de foto’s die ze delen en hun keuze voor platform daarop aanpassen. Wil je meer hierover horen, bekijk dan de videoregistratie van Esthers presentatie.