Duurzame prijs voor wollen zitzak en AI-spel voor journalisten

GO Game Changers Awards voor de zevende keer uitgereikt

15 jan 2024 17:19 | Afdeling Communicatie

Het studenteninitiatief Dutch Wool Creations heeft de juryprijs gewonnen tijdens de GO Game Changers Awards van de Hogeschool van Amsterdam. De publieksprijs ging naar Synthetic Truths. De awards bekronen duurzame projecten van studenten.

Het studenteninitiatief Dutch Wool Creations (Tom Schilder, Nicholas Aaldering en Ruben van Amersfoort) van de minor ondernemerschap kreeg de prijs voor hun comfortabele zitzakken met een vulling van (overtollig) schapenwol en met een hoes van gerecycled polyester. Meer informatie over het project

De GO Game Changers Awards werden op 11 januari voor de zevende keer georganiseerd door GO HvA en de feestelijke uitreiking vond plaats in het Creative Business Lab op de Business Campus. Studenten van verschillende faculteiten hadden hun duurzame projecten ingezonden om kans te maken op de juryprijs of de publieksprijs. Voorafgaand aan de uitreiking waren alle deelnemende projecten te zien tijdens een posterpresentatie in het Kohnstammhuis.

Havermelkelite

Na een spannende ronde met pitches door de zes genomineerde teams voor de juryprijs koos de jury Dutch Wool Creations als winnaar. De jury bestond deze editie uit Jonas Kooyman (Havermelkelite), Ineke Bussemaker (decaan faculteit Business & Economie en portefeuillehouder duurzaamheid) en Annemiek Nusmeijer (owner & director van Greenjobs NL). De jury heeft bij de keuze gelet op presentatie, motivatie en uitvoerbaarheid van het project.

De keuze was moeilijk. Het hoge niveau van de projecten en pitches en de diversiteit in onderwerpen zorgden voor flinke discussies.

Naast studentenprojecten en een stevige jury stonden er ook duurzame bedrijven op het podium om de deelnemers en gasten van een flinke dosis duurzame inspiratie te voorzien. Bluehouse World (een platform voor duurzame producten), Primal Soles (inlegzolen en slippers van kurk) en Bamboi (toiletpapier van bamboe) deden hun verhaal en lieten zien dat je impact kan maken met ondernemen. Er was veel interactie tussen studenten, juryleden en ondernemers. Emily Even, medeorganisator van de GO Game Changers Awards: “We wilden de studenten graag aanmoedigen door te gaan met hun duurzame projecten en ze helpen het naar het volgende niveau te tillen. Ik denk dat dit heel goed gelukt is.”

De winnaars kregen naast eeuwige roem en een trofee ook een voucher voor de School of Life van 750 euro. De trofee is gemaakt van gerecycled materiaal door Circlefied, een bedrijf dat als studieproject van twee voormalige HvA-studenten startte.

Publieksprijs naar Synthetic Truths

Naast de juryprijs was er ook een publieksprijs. Met 158 stemmen gingen de meeste stemmen naar Synthetic Truths. Het team achter dit winnende idee bestaat uit studenten van de faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie: Muskan Jain, Andrea Bijen, Birgitte Nielsen, Naana Yaa Gyamea Kumah, Edmund O. Ukaegbule en Mohammad Reza Foroutan. Ze doen een poging om journalisten te helpen verantwoord met AI om te gaan. Hoe komt ons nieuws er uit te zien als de meeste content gegenereerd wordt? Met een spel helpen ze makers en journalisten hier grip op te krijgen. Meer informatie over het project. Ook de winnaars van de publieksprijs werden beloond met hun naam op de wisseltrofee en een voucher voor de School of Life van 750 euro.

Over de GO Game Changers Awards

GO HvA, de Green Office van de HvA organiseert de GO Game Changers Awards twee keer per jaar om initiatieven van studenten op het gebied van sociale, ecologische en/of economische duurzaamheid in de spotlights te zetten. Dit kan bijvoorbeeld een afstudeeropdracht zijn, een eerstejaarsproject of een stage.