Klimaatweek jaagt bewustwording aan

1 nov 2023 10:17 | Afdeling Communicatie

Tijdens de Nationale Klimaatweek moedigt de overheid burgers, instellingen en bedrijven aan om iets te doen voor het klimaat. De week duurt nog tot en met 2 november. Medewerkers en studenten van de Hogeschool van Amsterdam zijn hier volop mee bezig, klimaatweek of niet. En vanzelfsprekend staat de thermostaat in de gebouwen niet hoger dan 19 graden.

Gedragswetenschappers en onderzoekers, onder wie HvA-lector Reint Jan Renes, adviseerden het kabinet om reclame voor vliegreizen en zogenaamde fast fashion te verbieden. Zij noemen een verbod op fossiele reclame ‘een essentiële maatregel’ voor de overgang naar een duurzame samenleving.

Onderzoekster Marian Zandbergen start een onderzoek naar de manieren waarop jongeren bij de klimaattransitie betrokken kunnen worden. Beleidsmakers zullen de impact die de klimaatverandering op hun toekomstperspectief heeft, in ogenschouw moeten nemen bij de aanpak ervan.

Jongeren zelf zijn ook bezig met het klimaat. Een groep tweedejaars studenten van de opleiding Bestuurskunde onderzoeken hoe de provincie Noord Holland de energietransitie kan ondersteunen en versnellen. Daarvoor gaan zij na welke partijen, (politieke) belangen, obstakels en kansen een rol spelen. Dat zal leiden tot een advies over welke rol de provincie kan en moet nemen binnen de duurzaamheidstransitie.

Events

Op 2 november spreekt lector Klimaatgeletterdheid Jannette Bessembinder op het webinar De KNMI-klimaatscenario’s voor hitte, georganiseerd door het Klimaatverbond/Samen Klimaatbestendig.

Op 10 november vindt er een klimaatsymposium plaats. Sprekers gaan op zoek naar het antwoord op de vraag wat Klimaatpsychologie is. Het event is volgeboekt.

30 oktober tot 5 november
Warming Up Festival is een cultureel programma, volledig gewijd aan de klimaatcrisis (30 oktober- 5 november) in de Amsterdamse Tolhuistuin. Met muziek, kunst, lezingen, workshops en theater. Daar is 'Queer as the Ocean' van HvA-onderzoeker Carlo De Gaetano te zien.

De Nationale Klimaatweek