Mark Rutte spreekt hogescholen toe bij lancering UASNL

10 nov 2020 09:35 | Afdeling Communicatie

“Hogescholen zijn belangrijke spelers in de regio. Ze verbinden theorie en praktijk, idee en uitvoering, onderzoek en toepassing. Dit maakt ze tot een verbindende schakel tussen onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij.”

Dat zei premier Mark Rutte in een videoboodschap bij de lancering van een Europees samenwerkingsverband voor hogescholen.

Op 29 oktober presenteerde 14 hogescholen, verenigd in UASNL zichzelf aan besluitvormers uit Brussel tijdens een online seminar. De nadruk lag op toegepast onderzoek. Diverse sprekers toonden aan zo’n 170 belangstellenden welke rol praktijkgericht onderzoek speelt in het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Aan het einde van de middag werd de videoboodschap van Mark Rutte vertoond.

Waarom UASNL?

UASNL maakt deel uit van de Vereniging Hogescholen. Eelko Steenhuis zorgt namens UASNL voor een grotere bekendheid van de resultaten van toegepast onderzoek onder Europese netwerken in Brussel. Het uiteindelijke doel is om meer Europese subsidies binnen te halen. Horizon Europe (2021-2027) is een groot nieuw onderzoek-en-innovatieprogramma dat in 2021 van start gaat.

Accepteer de marketingcookies om deze video te zien

Toespraak van Premier Mark Rutte's tijdens het UASNL seminar.  

Onderzoek met impact

Het seminar liet zien hoeveel impact toegepast onderzoek kan hebben. Lector Willem van Winden van de HvA liet een aantal energietransitieprogramma’s zien, zoals ATELIER, HeatNet en RESILIO. Hij benadrukte dat technische aspecten maar 20 procent van de oplossing zijn, naast maatschappelijke en politieke aspecten.

Moderator Mendeltje van Keulen gaf een inspirerende key note over de kansen en niches voor toegepast onderzoek om regio’s, onderzoeksuniversiteiten en andere stakeholders bij elkaar te brengen. Van Keulen staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep Changing Role of Europe aan de Haagse Hogeschool.

Na Wolter Paans, specialist in Gezond Oud worden en Nina Nesterova van de Breda UAS werd de middag afgesloten met de videoboodschap van Mark Rutte. Hij benadrukte dat het doel van UASNL samenviel met de strategische noodzaak om de hoge kwaliteit van het Nederlandse onderwijs ook buiten onze grenzen bekend te maken.

“Hogescholen zijn belangrijke spelers in de regio. Ze verbinden theorie en praktijk, idee en uitvoering, onderzoek en toepassing. Dit maakt ze tot een verbindende schakel tussen onderzoek, onderwijs, bedrijfsleven en maatschappij. Samen met regionale partners vormen zij de ruggengraat voor de transities die we onder ogen moeten zien. Ik verwelkom deze regionale samenwerking en wens de partners alle succes”, aldus Rutte.

Meer informatie

Elke deelnemende hogeschool heeft een contactpersoon voor UASNL. Voor de HvA is dat Maren Pannemann (IXA).

Meer informatie over UASNL.

Bekijk het hele seminar