Vijf tips om de coronamaatregelen de baas te worden

Gedragswetenschapper en HvA-lector Reint Jan Renes geeft advies

19 mrt 2020 14:56 | Afdeling Communicatie

Massaal worden Nederlanders gedwongen om hun vastgeroeste gewoontes te doorbreken vanwege de noodmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Makkelijk is anders, weet gedragswetenschapper en HvA-lector Reint-Jan Renes. Hij heeft tips om ons er doorheen te slaan.

Tip 1: Wees niet te streng voor jezelf

Dat is het eerste advies dat HvA-lector Reint Jan Renes wil geven aan iedereen die vanuit huis een nieuwe routine probeert te vinden. "Mensen hebben tijd nodig om zich te realiseren dat ze niet op de oude voet verder kunnen. En daarna moet je je dagelijkse activiteiten, zowel in werk als privé, langzaam reorganiseren. Dat het even zoeken is naar een nieuw patroon, is helemaal niet gek. Dus ik zou willen zeggen: neem gerust een week om tot het nieuwe normaal te komen."

Tip 2: Wees je bewust van het terugvalrisico

Zo kunnen mensen gemakkelijk weer de neiging krijgen om in groepjes dingen samen te gaan doen. Renes: "Denk dan van te voren even goed na hoe je dat kunt organiseren vanuit het voorschrift om sociale afstand te bewaren tot anderen. Maak het praktisch uitvoerbaar. Doe je dat niet, dan verval je makkelijk in gedrag dat nu niet verstandig is."

Tip 3: Sociale media als voorbeeld

"Als je er zelf even niet uit komt, haal dan voorbeelden op via sociale media. Dat is het voordeel van deze tijd, dat er heel veel digitaal beschikbaar is."

Tip 4: Omarm je creatieve kant

Het goede nieuws is ook dat in dit soort omstandigheden de vindingrijkheid groot is. "Omdat we letterlijk uit onze comfort zone gedwongen worden moeten we onze plannen wel wijzigen en tot nieuwe oplossingen komen," aldus Renes.

Tip 5: Leren gaat nu sneller

Nog een positief aspect van deze crisis: "We zitten met z'n allen in een versneld leerproces. Het is ongekend hoe snel wij nu bereid zijn om nieuwe informatie tot ons te nemen."

We kunnen dus van de nood een deugd maken en in één klap heel veel nieuwe capaciteiten ontwikkelen die heel waardevol zullen blijken in de toekomst. Wat dat betreft past de slogan van de HvA nu perfect: Creating Tomorrow Together.

Meer weten over het lectoraat 'Psychologie voor een duurzame stad'?