Hogeschool van Amsterdam

Aantal eerstejaars HvA groeit met ruim 5 procent

4 feb 2020 09:13 | Afdeling Communicatie

Dit studiejaar (2019-2020) zijn in totaal 13.766 eerstejaarsstudenten van start gegaan met een studie aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Dat komt neer op een stijging van 5,2 procent ten opzichte van het vorige studiejaar (2018-2019). Met een totaal aantal studenten van 45.797 blijft de HvA de grootste hogeschool van Nederland.

Verpleegkunde en Pabo in de lift

Procentueel gezien is de faculteit Gezondheid (FG) koploper met een stijging van meer dan 23 procent nieuwe studenten, wat neerkomt op 228 nieuwkomers. Deze groei wordt grotendeels veroorzaakt door het loslaten van de numerus fixus op de opleiding Fysiotherapie en de groeiende belangstelling voor de opleiding Verpleegkunde (+11%). In exacte aantallen verwelkomde de Faculteit Business en Economie (FBE) de meeste eerstejaars (3141 studenten, + 3%). De faculteiten Digitale Media en Creatieve Industrie (FDMCI) (+ 10%), Maatschappij en Recht (FMR)(+ 7%) en Techniek (FT) (+ 3%) stijgen ook. De faculteiten Bewegen Sport en Voeding (FBSV) (-8%) en Onderwijs en Opvoeding (FOO) (-2%) dalen, ondanks de groter belangstelling voor de Pabo (+12%).

Verschillende percentages

De Vereniging Hogescholen (VH) publiceerde vandaag de landelijke instroomcijfers ten opzichte van het vorig studiejaar. Deze cijfers zijn niet volledig vergelijkbaar met de cijfers van de HvA omdat de VH alleen kijkt naar het aantal nieuwkomers in het hbo. De ‘wisselaars’ worden door de VH, anders dan bij de HvA, niet meegeteld als ‘instroom eerste jaar’. De VH komt voor dit studiejaar uit op een stijging van de instroom bij de HvA van 3,2 procent.