35 buurtbewoners uit Oost in collegebanken HvA

5 nov 2019 12:46 | Afdeling Communicatie

Groene daken, hittestress en de vraag hoe je zelf je buurt kunt verbeteren in Amsterdam Oost, daar weten de studenten en onderzoekers van de HvA alles van. Tijdens 24H Oost op 26 oktober praatten buurtbewoners mee over een slim, duurzaam en inclusief Amsterdam-Oost tijdens een interactief buurtcollege.

Groene stadsstraat

Het gebied dat loopt van de IJtunnel tot het Amstelplein is één van de meest vervuilde plekken van Amsterdam. Carla van der Linden, projectmanager van gemeente Amsterdam, vertelt over de slimme, groene initiatieven die hier plaatsvinden en de naam Knowledge Mile Park dragen. Samen met buurtbewoners, ondernemers en studenten streeft zij naar een groene stadsstraat, waar stoepen, gevels en daken echt groen zijn.

Denk aan een daktuin die in de zomer je huis of kantoor koel houdt, een geveltuin of aan parkjes in de buurt. De plekken waar nu vooral tegels liggen kunnen er straks voor zorgen dat het water makkelijker weg kan stromen. Ook het plaatsen van zonnepanelen en verminderen van de luchtverontreiniging door het stimuleren alternatieven voor de auto staan hoog op de agenda van het Knowledge Mile Park. Knowledge Mile Park gaat voor duurzaam groen, goed voor mens en dier.

Blauw-groene daken vangen water op

Hoe verbeteren we de leefbaarheid en de luchtzuiverheid in de stad en beperken we de wateroverlast? Marie Morel, onderzoeker bij HvA Urban Management en Jan Henk Tigelaar, directeur van Rooftop Revolution, lijken hier met de blauw-groene daken van het project Resilio een antwoord op te hebben. Blauw-groene daken kunnen veel water opvangen én vasthouden, waardoor ze tijdens een hittegolf langer vocht verdampen. De verschillende soorten planten die op het dak kunnen groeien, zorgen ervoor dat de biodiversiteit in de stad toeneemt.

Tigelaar: “Op onze interactieve regenwaterknelpuntenkaart, die we samen de gemeente Amsterdam hebben ontwikkeld, vind je alle plekken in Amsterdam met een hoge kans op wateroverlast of schade als het extreem hard gaat regenen.” Komende jaren worden er in de Amsterdamse Bellamybuurt, Geuzenveld én in Oosterpark en Kattenburg in samenwerking met woningcorporaties zo’n 10.000 vierkante meter aan blauw-groene daken aangelegd.

Duurzamer gedrag

Wat houdt mensen tegen om zich duurzamer te gedragen en wat is er voor nodig om gedrag echt te veranderen? Loes Kreemers, onderzoeker bij het lectoraat Psychologie voor een duurzame stad vertelt over de Reisproef, een project waarbij achtenveertig deelnemers 500 euro ontvingen om gedurende twee maanden hun auto weg te zetten en te experimenteren met alternatieve manieren van reizen. Het bleek dat de deelnemers verrast waren over alternatief vervoer in de stad én dat het reizen binnen de ring zonder auto prima te doen was.

Kreemers: “Het is lastiger dan je denkt om je gedrag te veranderen. We denken wel na over wat onze waarden zijn, maar laten ons in ons gedrag vaak leiden door ons oerbrein. Wat niet altijd de duurzame keuze is.” Projecten als de Reisproef laat mensen beseffen dat het ook anders kan.

HvA Buurtcollege

Bekijk het programma van het HvA Buurtcollege Amsterdam-Oost van 26 oktober 2019.