Opening hogeschooljaar in teken van duurzaamheid en diversiteit

'We kunnen als hogeschool niet meer neutraal blijven in de klimaatdiscussie'

30 aug 2019 10:58 | Afdeling Communicatie

Het nieuwe studiejaar is gisteren officieel geopend door locoburgemeester Sharon Dijksma en bestuursvoorzitter Huib de Jong. In zijn speech stond de Jong stil bij de digitale, sociale en ecologische transformatie waarin we ons bevinden en waar de hogeschool onherroepelijk in mee moet. "Maak je geen illusie, iedere opleiding gaat in de komende periode die transformatie doormaken."

Het was dagvoorzitter Katelijne Boerma - naast opleidingsmanager bij de faculteit Bewegen, Sport & Voeding tevens fietsburgemeester van Amsterdam - die het onderwerp als eerste aansneed in haar welkomswoord. Van de aanwezigen in de zaal wilde ze weten wie er op de fiets gekomen was. Want, zo bracht ze in herinnering: de HvA heeft de ambitie uitgesproken om in 2030 de meest duurzame hogeschool van Nederland te zijn. Er gingen veel handen in de lucht.

HvA in de stad

Minder auto's in de stad en en de zoektocht naar alternatieve vormen van vervoer is ook een thema waar Dijksma, tevens wethouder van vervoer, haar tanden in heeft gezet. In haar speech stond ze stil bij het belang van de HvA voor de stad als het gaat om het nadenken over de toekomst van vervoer. Ze roemde de field labs van de HvA en het werk van het lectoraat psychologie voor een duurzame stad. "Jullie zijn de schakel tussen de papieren werkelijkheid en de echte werkelijkheid waar het gebeurt," aldus de locoburgemeester.

Maar Dijksma refereerde ook aan de diversiteit van Amsterdam, waarbij ze lovende woorden over had voor het nieuwe zomerbrugprogramma Tune In. "Jongeren die als eerste in de familie gaan studeren weten de hva te vinden. Een initiatief als Tune In speelt daar op in, en dat is essentieel om de band met de stad te versterken."

Relevant zijn én blijven

In zijn speech blikte bestuursvoorzitter Huib de Jong ook terug op het afgelopen studiejaar waarin de HvA de instellingstoets van de NVAO “met glans” wist te doorstaan. Dankzij het keurmerk ITK kunnen de accreditaties van de opleidingen ook de komende zes jaar volstaan met een beperkt beoordelingskader. Belangrijk, meent De Jong. "Want daarmee zorgen we ervoor dat we die bureaucratische last zo beperkt mogelijk kunnen houden.”

Maar dat betekent niet dat het een rustig jaar wordt. Want wil de HvA relevant zijn én blijven in een snel veranderende wereld dan moeten er verschuivingen plaatsvinden in de curricula. De Jong noemde thema's als digitalisering en flexibilisering van het onderwijs waar de arbeidsmarkt om vraagt en waar verschillende opleidingen al voortvarend mee aan de slag zijn. "Maar maak je geen illusie," luidde zijn waarschuwing. "Iedere opleiding gaat in de komende periode die transformatie doormaken."

Los van al deze concrete ontwikkelingen, analyses en experimenten  staan we volgens De Jong vooral "voor een fundamentele vraag die we ook als hogeschoolgemeenschap moeten beantwoorden. Onze stad en onze regio maken niet alleen een digitale transformatie door, maar net als de rest van de wereld ook een sociale (de diversiteit) en een ecologische. Daarin kunnen we als hogeschool niet meer neutraal blijven."